Κορωνοϊός: Περισσότερες από 400 πράξεις βίας σε βάρος εργαζομένων στο σύστημα υγείας

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 2 Μαρτίου 2021, 11:11
Κορωνοϊός: Περισσότερες από 400 πράξεις βίας σε βάρος εργαζομένων στο σύστημα υγείας

Περισσότερες από 400 πράξεις βίας που σχετίζονται με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και στις οποίες συμπεριλαμβάνονται προσβολές, ξυλοδαρμοί και συλλήψεις έχει αντιμετωπίσει το προσωπικό των συστημάτων υγείας όλου του κόσμου.

Ο Συνασπισμός για την Προστασία της Υγείας σε Συγκρούσεις (CSSC) παρουσιάζει έναν χάρτη με 1.172 πράξεις βίας και επιθέσεις κατά προσώπων ή υποδομών υγείας την περασμένη χρονιά, με τον υπολογισμό αυτό να αποτελεί «μια ελάχιστη εκτίμηση», σύμφωνα με την οργάνωση, η οποία επισημαίνει ότι περισσότερο από το ένα τρίτο από αυτές -412- αφορούσαν άμεσα την COVID-19.

Στο Μεξικό, μια νοσηλεύτρια δέχθηκε επίθεση και τραυματίστηκε από μια ομάδα που την κατηγορούσε ότι μετέδιδε τον ιό. Στο Ντακάρ, στη Σενεγάλη, τρεις κοινωνικοί λειτουργοί τραυματίστηκαν από πέτρες που τους έριξαν κάτοικοι που αρνούνταν να ενταφιαστεί ένα θύμα της COVID-19 κοντά στα σπίτια τους. Στο Μπέρμιγχαμ, στη Βρετανία, γείτονας μιας εργαζομένης στο σύστημα υγείας την έφτυσε και την προσέβαλε.

Η συντριπτική πλειονότητα (80%) αυτών που ασκούν βία είναι πολίτες, αλλά η απειλή προέρχεται μερικές φορές και από τις δημόσιες αρχές.

Στην Αίγυπτο, εργαζόμενοι στο σύστημα υγείας, που επέκριναν τη διαχείριση της πανδημίας από τις αρχές, συνελήφθησαν από τις υπηρεσίες ασφαλείας κατηγορούμενοι ότι διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες και ότι ανήκουν σε τρομοκρατική οργάνωση.

Η Insecurity Insight, η οποία ανήκει στον συνασπισμό αυτής της ΜΚΟ και έφτιαξε τον διαδραστικό χάρτη μετά τη συλλογή δεδομένων που αφορούσαν αυτές τις πράξεις βίας, αναφέρει επίσης 802 επιθέσεις σε χώρες που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση ή σε αυτές μαίνονται εμφύλιες συγκρούσεις: βομβαρδισμοί νοσοκομείων στην Υεμένη, απαγωγή γιατρών στη Νιγηρία ή καταστροφή φιαλών με αντισηπτικό τζελ σε επίθεση που αποδόθηκε σε αυτονομιστές μαχητές στο Καμερούν.

«Ο χάρτης δείχνει ότι η βία και ο εκφοβισμός σε βάρος των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης αποτέλεσαν πραγματικά μια παγκόσμια κρίση το 2020, καθώς αυτή αφορά 79 χώρες» δήλωσε η Κριστίνα Βίλε, η οποία είναι διευθύντρια του Insecurity Insight.

Ο Λέοναρντ Ρούμπενσταϊν, πρόεδρος-ιδρυτής του CSSC και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς στις ΗΠΑ, κάλεσε τις κυβερνήσεις σε όλον τον κόσμο να προστατεύσουν το υγειονομικό τους προσωπικό, κυρίως αγωνιζόμενες κατά της παραπληροφόρησης και διασφαλίζοντας την τιμωρία των δραστών βίαιων ενεργειών.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 2 Μαρτίου 2021, 11:22