Οι θάνατοι που έχει επιβεβαιωθεί πως οφείλονταν στον COVID-19 στην Κολομβία ξεπέρασαν χθες Παρασκευή το όριο των 80.000, ενώ οι μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) είναι πλέον σχεδόν εντελώς γεμάτες ασθενείς στα νοσοκομεία των μεγαλύτερων πόλεων, όπου τις τελευταίες εβδομάδες γίνονται καθημερινά ογκώδεις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Οι κολομβιανές υγειονομικές αρχές προειδοποίησαν αυτή την εβδομάδα ότι οι μαζικές κινητοποιήσεις – με έναυσμα στο αρχικό τους στάδιο σχέδιο νόμου για τη μεταρρύθμιση της φορολογίας, που αποσύρθηκε πολύ γρήγορα, και κατόπιν για να προβληθούν τα αιτήματα να αντιμετωπιστούν οι ανισότητες και να υπάρξει άλλη αστυνομία, έπειτα από σωρεία καταγγελιών για περιπτώσεις αστυνομικής βαρβαρότητας – θα παρατείνουν το ήδη σαρωτικό τρίτο κύμα της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δήμαρχος της πρωτεύουσας επανέλαβε την προειδοποίηση αυτή χθες, τονίζοντας πως την Πέμπτη η Μπογκοτά κατέγραψε τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων από τον SARS-CoV-2 μέχρι σήμερα και ρεκόρ θανάτων εξαιτίας του COVID-19.

«Δεν ξέρω τι άλλο να πω, ποια προειδοποίηση να κάνω, για ποιο πράγμα να εκλιπαρήσω, να παρακαλέσω», σημείωσε η Κλαούντια Λόπες σε ανάρτηση στον λογαριασμό της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter αργά το βράδυ της Πέμπτης, καλώντας τους συμπολίτες της να τηρούν τη λεγόμενη κοινωνική απόσταση.

Χθες η κυρία Λόπες ανακοίνωσε πως μολύνθηκε από τον νέο κορωνοϊό και τίθεται σε απομόνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι διαδηλώσεις ξέσπασαν και επεκτάθηκαν σε όλη την Κολομβία από την 28η Απριλίου, ενώ μόλις είχε καταγραφεί ρεκόρ 505 θανάτων εξαιτίας του COVID-19. Ο μέσος όρος των θανάτων ασθενών έκτοτε κυμαίνεται γύρω στους 470 την ημέρα και χθες Παρασκευή ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας ανακοινώθηκε πως έφθασε τους 80.250 νεκρούς.

Η πίεση που ασκείται στις ΜΕΘ των νοσοκομείων της πρωτεύουσας είναι «ανησυχητική», σημείωνε η κυβέρνηση προχθές Πέμπτη, προσθέτοντας πως θα αρχίσουν αεροδιακομιδές ασθενών σε νοσοκομεία άλλων αστικών κέντρων.

Η πληρότητα των ΜΕΘ στα νοσοκομεία για ασθενείς με τον COVID-19 στην Μπογκοτά βρίσκεται στο 94%, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Στη Μεδεγίν και στην Κάλι, ο δείκτης πληρότητας των ΜΕΘ έχει φθάσει στο 99% και στο 95% αντίστοιχα.

Ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας σημειώνουν ότι το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν είναι σεβαστό, αλλά ταυτόχρονα είναι επικίνδυνο να συνεχίζονται οι μαζικές συναθροίσεις. «Δεν γίνεται να συνεχίσουμε έτσι», τόνισε η Αντρέα Ραμίρες, επιδημιολόγος στο Universidad de los Andes (Μπογκοτά), σε δηλώσεις της στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters. «Μιλάμε πλέον για κατάσταση ζωής και θανάτου, αυτή τη στιγμή αν κάποιος αρρωστήσει και χρειάζεται ΜΕΘ, δεν θα βρει», πρόσθεσε η ίδια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης