Του Francesco De Palo από τη Ρώμη
Twitter@FDePalo

Πώς έφτασε ο κορωνοϊός στην Ιταλία; Και πώς εξαπλώθηκε τόσο γρήγορα σε μια περιοχή, όπως η Λομβαρδία, η οποία αποτελεί παράδειγμα παγκόσμιας αριστείας στον τομέα της υγείας;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο λεγόμενος ασθενής μηδέν έφθασε στην Ιταλία από τη Γερμανία στις 25 Ιανουαρίου,  στην περιοχή του Basso Lodigiano. Αυτό αναφέρει η ομάδα ερευνητών του κρατικού πανεπιστημίου του Μιλάνου, με επικεφαλής τον καθηγητή Massimo Galli, διευθυντή του τμήματος λοιμωδών νοσημάτων του νοσοκομείου Sacco, ο οποίος απομόνωσε με την ομάδα του τον ιό στη Λομβαρδία στις 4 Μαρτίου.

Μόλις τρεις ημέρες νωρίτερα, στη Γερμανία απομονώθηκε ο ιός από έναν ασθενή Γερμανό διευθυντικό στέλεχος ο οποίος μολύνθηκε από έναν Κινέζο συνάδελφό του από τη Σαγκάη. Το στέλεχος του ιού στον Γερμανό αποδείχθηκε πολύ παρόμοιο με αυτό του Codogno.

Αλλά ο ιός κυκλοφορούσε ήδη στη Γερμανία όπου μόλυνε έναν Ιταλό από την περιοχή του Basso Lodigiano, την ίδια περιοχή που πυροδότησε τη βόμβα της πρώτης λοίμωξης. Αλλά μέχρι σήμερα, ο ασθενής μηδέν δεν έχει βρεθεί ακόμη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

O εντοπισμός του ασθενούς 1 οφείλεται στην Annalisa Malara, 38 ετών, αναισθησιολόγο από την Cremona. Είναι η γιατρός από το νοσοκομείο του Codogno που κατάλαβε αρχικά τι συμβαίνει. Είπε ότι όταν ένας ασθενής δεν ανταποκρίνεται στην κανονική θεραπεία – όπως τη δίδαξε το Πανεπιστήμιο –  δεν πρέπει να αγνοούμε το χειρότερο σενάριο. Ο ασθενής 1, η Mattia, παρουσίασε ήπια πνευμονία, η οποία άντεχε σε οποιαδήποτε γνωστή θεραπεία. Για το λόγο αυτό η Annalisa πίστευε ότι η Mattia μπορεί να έχει μολυνθεί από τον κορωνοϊό. Και έτσι ανακάλυψε ότι ήταν η γιατρός που ανακάλυψε την ιταλική επιδημία. Έτσι η Ιταλία και η υπόλοιπη Ευρώπη είχαν χρόνο να επιβραδύνουν την επιδημία.

Αν και πριν από λίγες ημέρες η μόλυνση περιοριζόταν στην πρώτη κόκκινη ζώνη, δηλαδή στη Λομβαρδία και στο Βένετο, συνέβη ένα γεγονός  που διέσπειρε τον ιό σε όλη την Ιταλία. Όπως διαρρέουν ορισμένες κυβερνητικές πηγές, μετά το διάταγμα του πρωθυπουργού όπου έκλεισε τη Λομβαρδία, χιλιάδες πανικοβλημένοι πολίτες από το Μιλάνο πήραν ένα τρένο ή ένα νυχτερινό λεωφορείο για να ταξιδέψουν στον νότο. Χιλιάδες έχουν κάνει αυτό το ταξίδι, η εξέλιξη του οποίου είναι τώρα άγνωστη. Άλλοι παρέμειναν υπεύθυνα στη Λομβαρδία, ενώ άλλοι σε καραντίνα.

Για τον λόγο αυτό, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να επεκτείνει την κόκκινη ζώνη σε όλη την Ιταλία, απαγορεύοντας τη διέλευση και το κλείσιμο των μπαρ, των σχολείων και των καταστημάτων μέχρι τις 25 Μαρτίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης