Του Francesco De Palo από τη Ρώμη
Twitter@FDePalo

Το στέλεχος του νέου κορωνοϊού απομονώθηκε και μελετήθηκε στο Μιλάνο. Οι πρώτοι ασθενείς αναρρώνουν. Όμως η οικονομική ζημιά στην Ιταλία είναι μεγαλύτερη από αυτή στη δημόσια υγεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην Ιταλία έγιναν 3000 δειγματοληψίες ακόμα και από άτομα που δεν είχαν συμπτώματα, ενώ στη Γαλλία μόνο 300: για τον λόγο αυτόν στο Βένετο και στη Λομβαρδία υπήρχαν περισσότερες περιπτώσεις κορωνοϊού από ό, τι στη Γαλλία και στη Γερμανία, όπου η παρακολούθηση έγινε με διαφορετικές παραμέτρους σε σύγκριση με την Ιταλία.

Σε αυτή τη φάση ακραίου χάους, είναι χρήσιμο να είμαστε ήρεμοι και για να αποτρέψουμε τον πανικό, που κάνει ζημιά κυρίως στην οικονομία. Ο κορωνοϊός είναι λίγο σοβαρότερη περίπτωση από μια γρίπη και το ποσοστό θνησιμότητας επιβεβαιώνεται στο 3%. Μόνο ηλικιωμένοι άνω των 80 ετών και ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς με χημειοθεραπεία διατρέχουν κίνδυνο.

Το 95% των μολυσμένων αναρρώνει κανονικά, γι ‘αυτό δεν ωφελεί να ακυρώνεται το Καρναβάλι της Βενετίας: οι αδύναμοι και εκείνοι που έχουν προσβληθεί από τον ιό πρέπει να παραμείνουν στο σπίτι. Μια διευκρίνιση που είναι απαραίτητη μετά την κυκλοφορία των ψευδών ειδήσεων για το Μιλάνο και την Ιταλία, που παρουσίασαν τη χώρα ως τρίτο κόσμο. Τίποτα δεν θα μπορούσε να είναι πιο ψευδές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καλύτερα να εμπιστευτείτε τους αριθμούς: από τα 500 μολυσμένα άτομα στην Ιταλία, το ένα τρίτο είναι απομονωμένο στο σπίτι, το ένα τρίτο νοσηλεύεται και μεταξύ αυτών μερικές δεκάδες βρίσκονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Αυτοί είναι άνθρωποι που, εκτός από τη θεραπεία με ειδικά αντιικά, χρειάζονται επίσης μηχανική αναπνευστική βοήθεια επειδή εμπίπτουν στις περιπτώσεις κινδύνου που αναφέρονται παραπάνω.

Η οικονομία του Βένετο παράγει ΑΕΠ 165 δισεκατομμύρια ευρώ και η Λομβαρδία μόνη της αξίζει το ένα πέμπτο του ιταλικού ΑΕΠ. Αυτή τη στιγμή οι οικονομικές επιπτώσεις είναι πολύ σοβαρές γι ‘αυτό και η ΕΕ πρέπει να βοηθήσει την Ιταλία, η οποία είναι καθαρός ενεργός φορολογούμενος. Ο κίνδυνος είναι να καταρρεύσει η ιταλική οικονομία και να ανοίξει το σενάριο μιας εθνικής κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης.

Εάν έχουν υπάρξει σφάλματα; Βεβαίως, της κυβέρνησης, η οποία δεν άκουσε τους διοικητές του βορρά, και του πρωθυπουργού Conte, που επιτέθηκε στη Λομβαρδία σε μια περίοδο που απαιτείται ενότητα και σοφία: ο πανικός θα είχε αποφευχθεί αυτή τη στιγμή, ο οποίος είναι χειρότερος εχθρός από τον ιό.

Η ψύχωση χωρίς γνώση προκαλεί περισσότερες ζημιές: μη θυσιάζετε τον ιταλικό τουρισμό και τις κύριες δραστηριότητες, οι οποίες αποτελούν την κινητήρια δύναμη της εθνικής μας οικονομίας. Για να αντιμετωπίσουμε καλύτερα την ψύχωση του κορωνοϊού, είναι απαραίτητο να βασιστούμε στην επιστήμη και όχι στο…. στομάχι, για παράδειγμα ανοίγοντας εκ νέου την πόλη του Μιλάνου και τις διεθνείς εμπορικές εκθέσεις που έχουν παγώσει αυτή τη στιγμή.

Ένα μήνυμα για την προστασία του τουρισμού είναι θεμελιώδες, διότι αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της Ιταλίας, η οποία ναι μεν να εφαρμόζει τα πρωτόκολλα που καταρτίζουν τα υγειονομικά ιδρύματα, αλλά χωρίς να κλειδώνεται όλη η χώρα σε ένα γυάλινο κουτί.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης