Οι αρχές του Ελ Σαλβαδόρ ανακοίνωσαν την Τρίτη (28/4) πως παρατείνουν ως τη 16η Μαΐου τον περιορισμό του πληθυσμού για να αποτραπεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς εφαρμόζουν εξαιρετικά αυστηρά μέτρα.

Κυβερνητικό διάταγμα τονίζει πως όλη η επικράτεια κατατάσσεται στην κατηγορία της «επιδημικής ζώνης υποκείμενης σε υγειονομικό έλεγχο», κατά συνέπεια «όλος ο πληθυσμός οφείλει να μένει σπίτι προστατευμένος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος της χώρας Ναγίμπ Μπουκέλε διευκρίνισε μέσω Twitter ότι ο γενικός περιορισμός θα παραταθεί ως την 16η Μαΐου.

«Βρισκόμαστε στο κρισιμότερο στάδιο διασποράς και ο ιός εξαπλώνεται σε όλη τη χώρα μας. Αυτή τη στιγμή οι μολύνσεις γίνονται κατά 100% στην κοινότητα και σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ, οφείλουμε να συμμορφωνόμαστε προς τα μέτρα», επιχειρηματολόγησε.

Κάθε παραβίαση του περιορισμού θα σημαίνει πως ο παραβάτης, που θα θεωρείται «ύποπτο κρούσμα» μόλυνσης από τον κορωνοϊό, θα τίθεται σε «καραντίνα υπό επιτήρηση για 30 ημέρες» σε κέντρο κράτησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα κέντρα κράτησης — που προκαλούν τρόμο στους πολίτες — πυροδοτούν έντονες διαμαρτυρίες, σε εθνικό και σε διεθνές επίπεδο, διότι επικρατούν εκεί ανθυγιεινές συνθήκες, ενώ μετάγονται σε αυτά πολλοί περισσότεροι άνθρωποι από όσους θεωρητικά χωρούν.

Εξάλλου πλέον η κυβέρνηση δεν επιτρέπει παρά σε μόνο ένα πρόσωπο ανά νοικοκυριό να βγαίνει για να πάει στο σούπερ μάρκετ, στο φαρμακείο, ή στην τράπεζα.

«Ο περιορισμός πρέπει να τηρείται από τους πάντες: εταιρείες, θεσμούς, πάνω απ’ όλα από εσάς και τις οικογένειές σας». Δεν έχει κανένα όφελος «η παραβίαση της καραντίνας», καθώς «μπορεί να έχει άμεσες συνέπειες» και «στη χειρότερη περίπτωση, να οδηγήσει στον θάνατό σας», προειδοποίησε ο πρόεδρος Μπουκέλε.

Στο Σαλβαδόρ καταγράφονται εννέα θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 345 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης