Σε δικαστήριο της Πρίστινας άρχισε σήμερα η δίκη του Φατμίρ Λιμάι, πρώην υπουργού Μεταφορών του Κοσόβου, και πρώην διοικητή του «Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου», ο οποίος κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου στο χωριό Κλέτσκα, στο Μαλίσεβο.

Ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι και ηγετικό στέλεχος του «Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου» και άλλα εννέα άτομα κατηγορούνται για δολοφονίες, βασανισμούς και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Λιμάι και οι συγκατηγορούμενοί του δήλωσαν αθώοι στις κατηγορίες που απαγγέλθηκαν σε βάρος τους από την εισαγγελία της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κόσοβο (Eulex) και την ειδική εισαγγελία του Κοσόβου.

Ο Φατμίρ Λιμάι κατηγορείται για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου την περίοδο που ήταν διοικητής της μονάδας «Κουμάνοβα» του «Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου». Αντιπρόεδρος του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος, ο Λιμάι δικάστηκε για εγκλήματα πολέμου και από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY), αλλά απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες ελλείψει αποδεικτικών στοιχείων.

Ο δικαστής της Eulex, Μαουρίτσιο Σαλούστρο, ανέγνωσε το κατηγορητήριο και στη συνέχεια οι 10 κατηγορούμενοι δήλωσαν ότι είναι αθώοι. Οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων πιθανότατα θα ζητήσουν αναβολή της δίκης έως τις αρχές του 2012, επειδή δεν έχει συνταχθεί ιατροδικαστική έκθεση για τον θάνατο του Αγκίμ Ζογκάι, προστατευόμενου μάρτυρα στην υπόθεση, ο οποίος βρέθηκε νεκρός στη Γερμανία. Οι γερμανικές αστυνομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ο θάνατός του οφείλεται σε αυτοκτονία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την Πέμπτη, ο εισαγγελέας της Eulex είχε συνομιλία με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, εν όψει της έναρξης δίκης. Ο εισαγγελέας ζήτησε να ενημερωθεί από τον κ. Θάτσι για τον ρόλο του Λιμάι στη διάρκεια των συγκρούσεων στο Κόσοβο και κυρίως στο ανώτατο επιτελείο του «Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου», σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ζέρι» της Πρίστινας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης