Κόσοβο: Υπό κατ' οίκον κράτηση 10 γυναίκες που επαναπατρίστηκαν από τη Συρία

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 24 Απριλίου 2019, 09:46
Κόσοβο: Υπό κατ' οίκον κράτηση 10 γυναίκες που επαναπατρίστηκαν από τη Συρία

Δέκα γυναίκες που επαναπατρίσθηκαν στο Κόσοβο από τη Συρία το Σαββατοκύριακο έχουν τεθεί σε κατ' οίκον κράτηση, καθώς κατηγορούνται για συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις, ανακοίνωσε δικαστήριο χθες.

Οι γυναίκες αυτές συγκαταλέγονταν στους 110 πολίτες του Κοσόβου που επαναπατρίστηκαν το Σάββατο από τη Συρία. Από τα 110 πρόσωπα αυτά, 32 είναι γυναίκες, 74 παιδιά και 4 άνδρες που είχαν πάει να πολεμήσουν στις τάξεις τζιχαντιστικών οργανώσεων.

Οι τέσσερις μαχητές συνελήφθησαν με την άφιξη του αεροσκάφους που τους μετέφερε στην Πρίστινα και διατάχθηκε η κράτησή τους, σε πρώτη φάση για έναν μήνα, προκειμένου να ανακριθούν.

Οι γυναίκες και τα παιδιά μετήχθησαν στο Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών, έξω από την Πρίστινα, αλλά τους επετράπη να πάνε στα σπίτια τους 72 ώρες αργότερα.

Δέκα γυναίκες εθεάθησαν να εισέρχονται σε δικαστήριο στην Πρίστινα χθες. Μερικές ώρες αργότερα, το δικαστήριο γνωστοποίησε ότι διατάχθηκε να τεθούν σε κατ' οίκον κράτηση, καθώς σχηματίζεται δικογραφία σε βάρος τους για ένταξη σε ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις και στη Συρία και στο Ιράκ από το 2014 έως το 2019.

Η κρατική εισαγγελία ανέφερε ότι διενεργεί έρευνα και για τις 32 γυναίκες που επαναπατρίστηκαν και ότι κι άλλες πρόκειται να προσαχθούν ενώπιον δικαστή σήμερα.

Πάντως, μέχρι στιγμής δεν έχουν ασκηθεί διώξεις.

Μετά την κατάρρευση του αυτοανακηρυγμένου «χαλιφάτου» του Ισλαμικού Κράτους, σε εδάφη της Συρίας και του Ιράκ, πολλές κυβερνήσεις δυσκολεύονται να δώσουν απάντηση στο ερώτημα τι θα γίνει με τους υπηκόους τους που επιστρέφουν από τα μέτωπα ή έχουν αιχμαλωτιστεί.

Το Κόσοβο έχει κατά 90% μουσουλμανικό πληθυσμό, αλλά το κράτος του έχει κοσμική φύση. Περισσότεροι από 300 πολίτες του ταξίδεψαν στη Συρία μετά το 2012 για να ενταχθούν σε τζιχαντιστικές οργανώσεις και 70 εξ αυτών σκοτώθηκαν.

Σύμφωνα με την αστυνομία, περίπου 30 Κοσοβάροι μαχητές, 49 παιδιά και οκτώ γυναίκες παραμένουν στη Συρία. Η κυβέρνηση στην Πρίστινα λέει ότι σκοπεύει να επαναπατρίσει όσους υπηκόους του Κοσόβου έχουν αιχμαλωτιστεί ή βρίσκονται σε εμπόλεμες ζώνες.

Το 2015, το Κόσοβο κύρωσε νόμο που κατέστησε τη συμμετοχή σε πολέμους στο εξωτερικό ποινικό αδίκημα που επισύρει 15ετή κάθειρξη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 24 Απριλίου 2019, 10:59