Συνάντηση στις Βρυξέλλες θα έχουν αύριο Παρασκευή οι πρόεδροι του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, και της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ώστε να συζητήσουν το ενδεχόμενο επίλυσης των διμερών διαφορών μέσω ανταλλαγής εδαφών, πρόταση που έχει προκαλέσει αυξανόμενες αντιδράσεις λόγω ανησυχιών ότι αναθεώρηση συνόρων στα Βαλκάνια θα ανοίξει κουτί της Πανδώρας.

Το σενάριο ανταλλαγής εδαφών μπορεί να θέσει τέλος στην 20ετή κρίση μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, ανοίγοντας τον δρόμο για μελλοντική ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το σχέδιο απολαμβάνει την διακριτική στήριξη αξιωματούχων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στον αντίποδα, ισχυρές ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία έχουν εκφράσει τον προβληματισμό τους, ενώ και στο εσωτερικό των δύο βαλκανικών χωρών οι φωνές εναντίον τυχόν συμφωνίας πληθαίνουν.

Τον Αύγουστο ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον, διαμήνυσε ότι η Ουάσιγκτον δεν θα εμποδίσει τυχόν συμφωνία που προβλέπει ανταλλαγή γης, όμως ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μας, αντέτεινε πως ενδεχόμενη ανταλλαγή θα «ανοίξει πάρα πολλά παλιά τραύματα» για τους κατοίκους της περιοχής.

Η απόσχιση του Κοσόβου από την Σερβία άρχισε το 1998-9, οδηγώντας σε πόλεμο μεταξύ του Βελιγραδίου και του NATO. Το Κόσοβο ανεξαρτητοποιήθηκε μονομερώς το 2008, όμως η Σερβία δεν έχει αναγνωρίσει την πρώην επαρχία του. Την πολιτική μη αναγνώρισης έχουν ακολουθήσει επίσης η Ρωσία και πέντε μέλη της ΕΕ, ανάμεσά τους η Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι διαβουλεύσεις Θάτσι – Βούτσις στις Βρυξέλλες θα γίνουν υπό την επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία στις αρχές της εβδομάδας εκτίμησε ότι υπάρχει «πραγματική πιθανότητα» οι δύο ηγέτες να καταλήξουν σε «βαθιά και νομικά δεσμευτική» συμφωνία που θα διευθετεί όλα τα ανοιχτά διμερή ζητήματα.

«Την επόμενη χρονιά, το 2019, θα συμπληρωθούν είκοσι χρόνια από τον πόλεμο στο Κόσοβο. Νομίζω ότι είναι ώρα να θέσουμε τέλος επιτέλους σε αυτή την σύγκρουση», προσέθεσε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης