Περίπου 1.800 άνθρωποι θεωρούνται αγνοούμενοι από τις συγκρούσεις στο Κόσοβο και, σύμφωνα με την αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κόσοβο (Eulex), τα τελευταία χρόνια παρατηρείται στασιμότητα στις έρευνες για τη διακρίβωση της τύχης τους.

Αντιπροσωπεία της Eulex μετέβη στο Σαράγεβο και επισκέφθηκε τη Διεθνή Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ICMP). Εκπρόσωποι των δύο οργανισμών κατέληξαν σε συμφωνία για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, ώστε να διαλευκανθούν οι υποθέσεις αγνοουμένων των ένοπλων συγκρούσεων στο Κόσοβο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Περίπου 1.800 άτομα θεωρούνται αγνοούμενοι από τις συγκρούσεις στο Κόσοβο και με την πάροδο των χρόνων παρατηρείται στασιμότητα στον εντοπισμό τους. Χαιρόμαστε που θα συνεργαστούμε στενά με τους συναδέλφους από την Eulex και το τμήμα ιατροδικαστικής και θα επικεντρωθούμε σε νέους τρόπους επίλυσης των σύνθετων υποθέσεων» δήλωσε η γενική διευθύντρια της ICMP, Κάθριν Μπόμπεργκερ.

«Οι δύο οργανισμοί συνεργάζονται, με επιτυχία, εδώ και πολλά χρόνια και το αποτέλεσμα της συνεργασίας ήταν ο εντοπισμός και αναγνώριση 2.370 αγνοουμένων» τόνισε.

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Eulex, Σίλβιο Μπονφίλι, σημείωσε ότι η διαδικασία διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων έγινε πολύπλοκη, εξαιτίας κάποιων λόγων, κι εξέφρασε την ελπίδα, η συνεργασία με την ICMP προς την κατεύθυνση της ταυτοποίησης λειψάνων να αποφέρει αποτελέσματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης