Η Κόστα Ρίκα καταρτίζει σχέδιο για να δώσει άδειες νόμιμης παραμονής σε περίπου 200.000 παράτυπους μετανάστες, κυρίως από τη γειτονική Νικαράγουα, ανέφεραν οι Αρχές του κράτους της κεντρικής Αμερικής στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters χθες Τετάρτη.

Σκοπός είναι οι μετανάστες αυτοί να ενταχθούν επίσημα στην αγορά εργασίας και στο σύστημα υγείας και πρόνοιας, εξήγησε η Μαρλέν Λούνα, επικεφαλής της υπηρεσίας μετανάστευσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το σχέδιο, ακόμη υπό κατάρτιση, θα χρειαστεί την οριστική έγκριση του προέδρου Ροδρίγο Τσάβες.

Η μαζική έξοδος εξαιτίας της πολιτικοοικονομικής κρίσης στη Νικαράγουα οδήγησε στην αύξηση σε επίπεδο-ρεκόρ των αιτήσεων για τη χορήγηση ασύλου που υποβλήθηκαν στις κοσταρικανές αρχές πέρυσι: έφθασαν τις 60.000. Η υπηρεσία μετανάστευσης εκτιμά πως ο αριθμός τους φέτος μπορεί να είναι ακόμη υψηλότερος, να φθάσει τις 80.000.

Η ροή εντάθηκε στα τέλη της περασμένης χρονιάς, αφού ο Ντανιέλ Ορτέγα κέρδισε τέταρτη συναπτή θητεία στην προεδρία, πρακτικά χωρίς αντίπαλο. Επικριτές του κατηγορούν την κυβέρνησή του πως επιδίδεται σε εκστρατεία καταστολής και παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα των αντιπάλων της αφότου ξέσπασαν οι διαδηλώσεις του 2018, στις οποίες σκοτώθηκαν εκατοντάδες άνθρωποι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Προετοιμάζουμε σχέδιο για να αντιμετωπίσουμε την αδυναμία μας να χειριστούμε τον πάρα πολύ υψηλό αριθμό αιτήσεων», είπε η κυρία Λούνα, εξηγώντας ότι εάν δεν γίνει τίποτε, για τη διεκπεραίωση των υποθέσεων μπορεί να χρειαστούν ακόμη και εννιά χρόνια.

Η Κόστα Ρίκα, ως πρότινος υπόδειγμα οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας στην κεντρική Αμερική, ζητεί παράλληλα υποστήριξη από τη διεθνή κοινότητα.

Οι μετανάστες από τη Νικαράγουα υπέβαλαν περί το 90% των αιτήσεων για τη χορήγηση προσφυγικού καθεστώτος στην Κόστα Ρίκα. Ο κ. Τσάβες λογαριάζει πως αποτελούν πλέον το 11,5% των 5,2 εκατ. κατοίκων της χώρας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης