Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος, Φίλιππος Καραμέτος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πολλά έχουν γραφτεί κατά καιρούς για τα Ολυμπιακά ακίνητα και την προκλητική αδιαφορία που επιδεικνύει η Πολιτεία όσον αφορά στην αξιοποίησή τους.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα αποτελεί τον χειρότερο αποδέκτη της μεταολυμπιακής κληρονομιάς, καθώς οι περισσότερες -αν όχι όλες- ολυμπιακές εγκαταστάσεις έχουν τα τελευταία χρόνια αφεθεί στη μοίρα τους.

Τα άλλοτε φρεσκοβαμμένα κτήρια με τον σύγχρονο εξοπλισμό έχουν λεηλατηθεί και έχουν μετατραπεί σε στέκι αστέγων και τοξικομανών. Σπασμένα τζάμια, ξεριζωμένες πόρτες, αγριόχορτα και σκουπίδια έχουν καλύψει και το τελευταίο σημάδι που πρόδιδε τις «παλιές δόξες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επειδή όμως μία εικόνα ίσον χίλιες λέξεις, το zougla.gr παρουσιάζει σήμερα φωτογραφίες από τα ενδότερα ολυμπιακών εγκαταστάσεων που αποδεικνύουν περίτρανα τη σήψη στην οποία έχουν περιέλθει. Ενδεικτική είναι η περίπτωση του ολυμπιακού γηπέδου Beach Volley. Η σημερινή του εικόνα προκαλεί θλίψη και οργή, καθώς δεν θυμίζει σε τίποτε τις λαμπερές στιγμές που είχε ζήσει η χώρα το 2004.

Ο αγωνιστικός χώρος έχει μετατραπεί σε χωράφι, με αγριόχορτα να έχουν κάνει… κατάληψη σχεδόν σε κάθε σημείο του γηπέδου.


(Τα περισσότερα τζάμια έχουν σπάσει και ο αγωνιστικός χώρος έχει καλυφθεί από αγριόχορτα)


(Σπασμένος πίνακας του γηπέδου)

Οι εσωτερικοί χώροι των εγκαταστάσεων βρίσκονται σε ακόμη χειρότερη κατάσταση. Οι περισσότερες πόρτες είναι σπασμένες, με αποτέλεσμα τα καλώδια κάποιων -κατεστραμμένων- ψυγείων να χρησιμοποιούνται ως… λουκέτο.


(Δένουν τις πόρτες με καλώδια από ψυγεία)

Τα ντουλάπια στα διάφορα γραφεία είναι επίσης σπασμένα και λεηλατημένα, ενώ ακόμα και οι χαλκοσωλήνες που βρίσκονταν στους περισσότερους χώρους έχουν κλαπεί από επιτήδειους με σκοπό την πώλησή τους.

Παράλληλα, οι τοίχοι σε πολλά σημεία είναι φθαρμένοι και οι μεταλλικές επιφάνειες στην πλειονότητά τους σκουριασμένες.


(Οι διάδρομοι στο εσωτερικό των εγκαταστάσεων)


(Επιτήδειοι βγάζουν τους χαλκοσωλήνες προκειμένου να τους πουλήσουν) 

Κερασάκι στην τούρτα αποτελεί το γεγονός ότι, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, όλες οι εγκαταστάσεις του Π. Φαλήρου φυλάσσονται (;) μόνο από έναν υπάλληλο security!


(Ένας security για όλες τις εγκαταστάσεις του Π. Φαλήρου)

Υπό διάλυση το Κέντρο Ιστιοπλοΐας

Σε παρόμοια κατάσταση βρίσκεται και το Κέντρο Ιστιοπλοΐας στο Ελληνικό.

Τα περισσότερα καθίσματα των θεατών είναι σπασμένα, ο εξωτερικός χώρος έχει μετατραπεί σε «πάρκινγκ» για τα σκάφη του Λιμενικού, ενώ στα ενδότερα των εγκαταστάσεων κυριαρχεί… χάος!


(Οι θέσεις των θεατών είναι σπασμένες)


(Παρατημένο σκάφος του λιμενικού)

Οι χώροι έχουν λεηλατηθεί, ενώ οι πόρτες είτε είναι σπασμένες είτε… αγνοούνται. Επιπλέον, τα περισσότερα τζάμια βρίσκονται στο έδαφος, καθώς πολλοί άστεγοι έχουν εισβάλει στο κέντρο και το έχουν μετατρέψει σε «ξενοδοχείο».


(Οι χώροι του κέντρου έχουν μετατραπεί σε κατοικίες για αστέγους)


(Αντικείμενα αστέγων βρίσκονται διάσπαρτα στους χώρους) 

Φωτογραφίες: Ν. Χριστοφάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης