Για πρώτη φορά στην ιστορία της Γερμανίας ένας πρόεδρος κατηγορείται για διαφθορά. Η υπόθεση προκάλεσε την παραίτηση του Κρίστιαν Βουλφ, ωστόσο, ο πρόεδρος του δικαστηρίου δεν διακρίνει πλέον ποινικό ενδιαφέρον στην υπόθεση.

Η δίκη χαρακτηρίστηκε ιστορική, καθώς για πρώτη φορά στη Γερμανία ένας πρώην πρόεδρος εκλήθη να λογοδοτήσει για αδιαφανείς συναλλαγές και διαπλοκή. Το 2008 ο Κρίστιαν Βουλφ, ως πρωθυπουργός της Κάτω Σαξονίας, είχε επισκεφθεί το Oktoberfest, την περίφημη «γιορτή της μπύρας» στο Μόναχο. Ο κινηματογραφικός παραγωγός Ντέιβιντ Γκρένεβολντ είχε καλύψει μέρος των εξόδων για τη φιλοξενία του πρωθυπουργού σε ξενοδοχείο πολυτελείας, τα οποία ανέρχονταν συνολικά σε 753,90 ευρώ. Μετά από περίπου δύο μήνες ο Κρίστιαν Βουλφ ήρθε σε επαφή με την εταιρία Siemens, ζητώντας της να χρηματοδοτήσει την επόμενη ταινία του Γκρένεβολντ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απλή φιλική εξυπηρέτηση ή σχέση διαπλοκής;

Προηγουμένως και για πολλούς μήνες ο Κρίστιαν Βουλφ έπρεπε να απαντήσει σε παρόμοια ερωτήματα. Για παράδειγμα, την ίδια περίοδο, ως πρωθυπουργός της Κάτω Σαξονίας, είχε λάβει ένα δάνειο από την σύζυγο γνωστού γερμανού επιχειρηματία ύψους 500.000 ευρώ με επιτόκιο 4% το οποίο προοριζόταν για την αγορά ιδιωτικής κατοικίας.

Τελικά και μετά από έρευνες, εξέταση πολλών μαρτύρων που γέμισαν 380 φακέλους, η εισαγγελία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μόνο η υπόθεση των 753,90 ευρώ είχε ποινικό ενδιαφέρον. Στο μεταξύ, υπό την πίεση των αποκαλύψεων και της δημόσιας συζήτησης, ο Κρίστιαν Βουλφ αναγκάστηκε να υποβάλει την παραίτησή του από την προεδρία της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: Deutche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης