H συμμαχία εναντίον του Ισλαμικού Χαλιφάτου κινδυνεύει με διάσπαση, σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει τους βομβαρδισμούς της εναντίον θέσεων του PKK στο βόρειο Ιράκ, προειδοποιεί το απαγορευμένο από την Άγκυρα κουρδικό κόμμα PKK.

«Αγωνιζόμαστε όλοι στο ίδιο μέτωπο εναντίον του Ισλαμικού Χαλιφάτου», δήλωσε ο αρχηγός του επιχειρησιακού βραχίονα του PKK Τσεμίλ Μπαϊγίκ, μιλώντας στο πρώτο πρόγραμμα της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Εάν η συμμαχία, της οποίας ηγούνται οι Αμερικανοί αποφασίσει να ταχθεί στο πλευρό της Τουρκίας εναντίον των Κούρδων, τότε αυτή θα είναι μια ήττα για τη συμμαχία», δήλωσε ο Κούρδος Τσεμίλ Μπαϊγίκ, συνιδρυτής του ΡΚΚ.

Ο αρχηγός του επιχειρησιακού βραχίονα του PKK Τσεμίλ Μπαϊγίκ

Όπως υποστήριξε, το PKK παραμένει ο σημαντικότερος υποστηρικτής των Κούρδων ανταρτών στον αγώνα εναντίον της οργάνωσης «Ισλαμικό Χαλιφάτο» και πως έχει συμβάλει αποφασιστικά ώστε αυτή να απωθηθεί στη Συρία. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Εάν οι ΗΠΑ κάνουν πως δεν βλέπουν, εάν το PKK δεχθεί σοβαρά πλήγματα, τότε πώς θα είναι επιτυχημένος ο αγώνας κατά του Ισλαμικού Χαλιφάτου;», διερωτάται ο Τσεμίλ Μπαϊγίκ.

Μόνο εάν οι Κούρδοι έχουν σημαντική υποστήριξη από τη συμμαχία θα ήταν δυνατόν να αποδυναμωθεί το Iσλαμικό Χαλιφάτο, συμπληρώνει.

Σημαντική συρρίκνωση του Iσλαμικού Χαλιφάτου σύμφωνα με τις ΗΠΑ 

Παράλληλα ο Τσεμίλ Μπαϊγίκ διαψεύδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή σύμφωνα με το οποίο 390 μαχητές του PKK έχασαν μέχρι τώρα τη ζωή τους από τους τουρκικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς και άλλοι 400 τραυματίστηκαν.  

Συνολικά μόνο εφτά Κούρδοι μαχητές έχασαν τη ζωή τους και μόνον εννέα τραυματίστηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες του PKK. Ωστόσο σημαντικός φαίνεται πως είναι ο αριθμός των αμάχων που τραυματίστηκαν, χωρίς ωστόσο να δίνονται από τους Κούρδους συγκεκριμένα στοιχεία.

Οι διεθνείς αεροπορικοί βομβαρδισμοί εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Χαλιφάτου  ξεκίνησαν πριν από έναν χρόνο. Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε χθες ότι το Iσλαμικό Χαλιφάτο καταγράφει σημαντικές απώλειες σχεδόν σε κάθε μέτωπο. Συμμαχικές δυνάμεις ελέγχουν τα δυο τρίτα των βόρειων συριακών συνόρων.

Πάντως, παρά τους μετριοπαθείς τόνους του PKK, δεν υπάρχει σκέψη να αρθεί η απαγόρευσή  του στην Γερμανία. 

Το PKK απαγορεύθηκε στη Γερμανία το 1993. Εκείνη την περίοδο βρίσκονταν στο επίκεντρο της δημοσιότητας με αυτοπυρπολισμούς στη Γερμανία και το κλείσιμο μεγάλων αυτοκινητοδρόμων.

Ωστόσο, ο Τσεμίλ Μπαϊγίκ και σε άλλες συνεντεύξεις του στα δημόσια γερμανικά κανάλια WDR και στο NDR ζήτησε συγγνώμη από τον γερμανικό λαό και υποσχέθηκε πως δεν θα ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο στο μέλλον.

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

Πηγές: Deutsche Welle / DPA 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης