Βίαιες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σημειώθηκαν σε όλη την Τουρκία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 14 άνθρωποι, με αφορμή τη μάχη που μαίνεται στη συριακή κουρδική πόλη Κομπάνι μεταξύ των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Χαλιφάτου και των Κούρδων μαχητών της περιοχής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

​Βίαιες διαδηλώσεις με νεκρούς σημειώνονται σε όλη την Τουρκία

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του μεγαλύτερου κουρδικού πολιτικού κόμματος της Τουρκίας (Το Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών -HDP), χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους της Άγκυρας, της Κωνσταντινούπολης και των μεγάλων πόλεων στα νοτιοανατολικά της χώρας, διαμαρτυρόμενοι για την άρνηση της τουρκικής κυβέρνησης να στηρίξει στρατιωτικά τους Κούρδους του Κομπάνι, της πόλης που κινδυνεύει να πέσει στα χέρια των ισλαμιστών.

Άγαλμα του Κεμάλ Ατατούρκ στις φλόγες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις περισσότερες πόλεις, βίαια επεισόδια σημάδεψαν τις διαδηλώσεις. Η πρώτη εκτίμηση των τουρκικών αρχών ανέφερε τρεις νεκρούς αλλά γρήγορα αυτή αναθεωρήθηκε και σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ο αριθμός των νεκρών από τα επεισόδια είναι τουλάχιστον 14. Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Ντιγιαρμπακίρ, που θεωρείται η κουρδική «πρωτεύουσα» της Τουρκίας.

Άλλοι τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν στις διαδηλώσεις που έγιναν σε μικρότερες πόλεις της νοτιοανατολικής Τουρκίας με κουρδικό πληθυσμό, όπως στην πόλη Σιίρτ, στην πόλη Μπατμάν και στην πόλη Μος.

Κούρδος, ελάχιστα χιλιόμετρα μακριά από το Κομπανί, προσεύχεται η πόλη να μην παραδοθεί στους τζιχαντιστές

Εκεί ένας εκ των νεκρών ήταν ένας 25χρονος, ενώ οι συνθήκες του θανάτου του παραμένουν ασαφείς. Η εφημερίδα Hürriyet ανέφερε ότι δέχτηκε πυρά από αγνώστους ενώ το τηλεοπτικό δίκτυο NTV μετέδωσε ότι χτυπήθηκε στο κεφάλι από ένα δακρυγόνο που εκτόξευσε η αστυνομία.

Ο άτυχος 25χρονος διαδηλωτής που έχασε τη ζωή του

Το βράδυ της Δευτέρας το Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) κάλεσε τους Κούρδους όλης της χώρας —το 20% του πληθυσμού ή 15 εκατομμύρια άνθρωποι— να κινητοποιηθούν εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) και εναντίον του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Οι Κούρδοι κατηγορούν την τουρκική κυβέρνηση για απραξία και «συνέργια» με την ISIS.

Βίαια επεισόδια αναφέρθηκαν επίσης στην Άγκυρα, την Αττάλεια, τη Μερσίνη και τα Άδανα καθώς και στην επαρχία Σιίρτ όπου οι διαδηλωτές κατέστρεψαν πολλά κτίρια και οχήματα. Οι τοπικές αρχές κήρυξαν απαγόρευση κυκλοφορίας στο Ντιγιάρμπακιρ, σε πολλές συνοικίες του Μαρντίν και στην πόλη Βαν, στα ανατολικά.

​Με “απρόβλεπτες συνέπειες” απειλεί η Τουρκία τους Κούρδους διαδηλωτές

Ο υπουργός Εσωτερικών Εφκάν Αλά έκανε έκκληση για ηρεμία. «Η βία δεν είναι λύση… δεν είναι αποδεκτή» είπε στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας: «Αυτές οι παράλογες αντιδράσεις πρέπει να σταματήσουν αμέσως… διαφορετικά θα υπάρξουν απρόβλεπτες συνέπειες».

Κατάληψη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

​Καταλήψεις κτηρίων και διαδηλώσεις από Κούρδους σημειώθηκαν σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις

Δεκάδες Κούρδοι διαδηλωτές εισέβαλαν σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες για να προσελκύσουν την προσοχή της διεθνούς κοινότητας στην πόλη Κομπανί και την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που έχει διαμορφωθεί εκεί λόγω της επέλασης μαχητών του Ισλαμικού Χαλιφάτου.

Οι διαδηλωτές, άνδρες και γυναίκες που κρατούσαν κουρδικές σημαίες και πανό με την εικόνα του αυτονομιστή ηγέτη των Κούρδων της Τουρκίας Αμπντουλάχ Οτσαλάν, κατάφεραν να μπουν στην αίθουσα του Κοινοβουλίου, περνώντας από τις θύρες ασφαλείας και κινούμενοι ταχύτερα από τους αστυνομικούς που είχαν σχηματίσει κλοιό για να τους εμποδίσουν.

Πραγματοποίησαν μια καθιστική διαμαρτυρία, ενώ πολλοί ευρωβουλευτές πήγαν να τους συναντήσουν. «Θα αγωνιστούμε εναντίον του Ισλαμικού Χαλιφάτου» τους φώναξε στα αγγλικά ο επικεφαλής της σοσιαλιστικής ομάδας Τζάνι Πιτέλα, ο οποίος χειροκροτήθηκε.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς δέχθηκε στη συνέχεια να συναντήσει μια αντιπροσωπεία, ενώ υπογράμμισε πως ο τρόπος δράσης των διαδηλωτών «δεν είναι ίσως ο καλύτερος», αλλά τους διαβεβαίωσε «για την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς τις διεθνείς προσπάθειες που αναπτύσσονται για να αναχαιτιστεί το Ισλαμικό Χαλιφάτο και υποσχέθηκε να διαβιβάσει το μήνυμά τους στο ΝΑΤΟ».

«Εισβολή» Κούρδων και στο κοινοβούλιο της Ολλανδίας

Δεκάδες πολίτες κουρδικής καταγωγής εισέβαλαν στο κτήριο όπου στεγάζεται το ολλανδικό κοινοβούλιο στη Χάγη τη Δευτέρα το βράδυ, ενώ ήταν σε εξέλιξη εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά της δράσης των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπός της κουρδικής ένωσης, οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν μια ειρηνική διαμαρτυρία για να επιστήσουν την προσοχή της διεθνούς κοινότητας σχετικά με την κατάσταση στην πόλη Κομπάνι όπου «συντελείται μια γενοκτονία».

Περίπου 100 Κούρδοι διαδηλωτές εισέβαλαν μέσα στην αίθουσα των συνεδριάσεων του ολλανδικού κοινοβουλίου και προχώρησαν σε καθιστική διαμαρτυρία απλώνοντας στο πάτωμα πανό.

Διαδηλώσεις και στο Παρίσι

Επίσης στο Παρίσι, περίπου 200 Κούρδοι διαδήλωσαν κοντά στο προεδρικό μέγαρο διαμαρτυρόμενοι για την «απραξία» της διεθνούς κοινότητας. Κρατώντας σημαίες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και πανό με τη φράση «Είμαστε όλοι μας Κομπάνι» οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία σε μια λεωφόρο που οδηγεί στο Μέγαρο των Ηλυσίων.
Οι διαδηλωτές, που ζητούσαν να εξοπλιστούν οι Κούρδοι μαχητές, αποχώρησαν λίγο αργότερα, χωρίς να σημειωθούν επεισόδια.

Μια παρόμοια κινητοποίηση, στην οποία μετείχαν περίπου 1.000 άνθρωποι, έγινε νωρίτερα και στη Μασσαλία.

OHE: Η διεθνής κοινότητα πρέπει να υπερασπιστεί το Κομπάνι

Εν τω μεταξύ ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στη Συρία, ο Στάφαν ντε Μιστούρα, υπογράμμισε την ανάγκη η διεθνής κοινότητα να δράσει άμεσα για να υπερασπιστεί την πόλη Κομπάνι η οποία πλέον κινδυνεύει άμεσα να πέσει στα χέρια των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.
«Ο κόσμος, όλοι μας, λυπούμαστε βαθύτατα που το ΙΚ είναι σε θέση να καταλάβει μια πόλη την οποία υπερασπίζονται με τόσο θάρρος αλλά πλησιάζει στο σημείο να πέσει. Πρέπει να δράσουμε τώρα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Στάφαν ντε Μιστούρα.

Πρόσθεσε δε πως η διεθνής κοινότητα έχει καθήκον να την υπερασπιστεί.

«Η διεθνής κοινότητα δεν γίνεται να ανεχτεί να πέσει άλλη μια πόλη στα χέρια του ΙΚ», υπογράμμισε.
Η πτώση του Κομπάνι θα αποτελούσε μια σημαντική νίκη για τους εξτρεμιστές, που έτσι θα έθεταν υπό τον έλεγχό τους ένα μεγάλο μέρος των συνόρων της Συρίας με την Τουρκία. Αραβικά και αμερικανικά αεροσκάφη έχουν εξαπολύσει επιδρομές εναντίον θέσεων του ΙΚ κοντά στο Κομπάνι.

Σύμφωνα με τον Μιστούρα, οι Κούρδοι της περιοχής πολεμούν με ελαφρύ οπλισμό ενώ το ΙΚ διαθέτει άρματα και ολμοβόλα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης