Η Κούβα κατέγραψε χθες Πέμπτη νέο ρεκόρ 1.200 και πλέον κρουσμάτων του SARS-CoV-2, καθώς η άφιξη πιο μολυσματικών παραλλαγμένων στελεχών του νέου κορωνοϊού στη νήσο, όπως αυτό που αρχικά ταυτοποιήθηκε στη Νότια Αφρική, επέτεινε το χειρότερο ξέσπασμα της πανδημίας αφότου αυτή εκδηλώθηκε στην επικράτειά της.

Το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 1.207 κρούσματα, ενώ άλλοι 12 ασθενείς με τον COVID-19 υπέκυψαν. Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας στην Κούβα έχει φθάσει μέχρι στιγμής τους 559 νεκρούς επί συνόλου 97.967 μολύνσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν και η κυβέρνηση του μεγαλύτερου νησιού της Καραϊβικής θάλασσας επαινέθηκε για την καλή δουλειά που έκανε αρχικά προκειμένου να περιοριστούν οι μολύνσεις, το άνοιγμα των συνόρων τον Νοέμβριο, αρχικά χωρίς να απαιτούνται αρνητικά τεστ, καθώς και οι συναθροίσεις των γιορτών του τέλους του έτους υπήρξαν το έναυσμα της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων, που, παρά το lockdown και την απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας, η Αβάνα δυσκολεύεται να κάμψει.

Οι υγειονομικές αρχές, οι οποίες στηλιτεύουν το ότι πολλοί πολίτες δεν παίρνουν όσο σοβαρά θα έπρεπε τον κίνδυνο, τονίζουν πως πολλά από τα νοσοκομεία για τους ασθενείς με τον COVID-19 είναι πλέον γεμάτα και σκοπεύουν να ανοίξουν νέες δομές για τους ασθενείς.

Ωστόσο το σύστημα υγείας, καύχημα της Κούβας, δεν κινδυνεύει με κατάρρευση, παρά την κρίση, συμπληρώνουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αύξηση των κρουσμάτων καταγράφεται ενώ η Αβάνα έχει αποδυθεί σε κούρσα με τον χρόνο για να αναπτύξει τα δικά της εμβόλια, αντί να εισαγάγει ήδη έτοιμα από άλλα κράτη. Δύο υποψήφια εμβόλια, το Soberana 2 και το Abdala, βρίσκονται στην 3η φάση των κλινικών δοκιμών και ήδη χορηγούνται στο ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό.

«Επιστήμονες έχουν διαπιστώσει πως μεγεθύνεται η παρουσία της παραλλαγής του ιού η οποία αρχικά ταυτοποιήθηκε στη Νότια Αφρική και η οποία μπορεί να είναι πιο μολυσματική και θανατηφόρα αν δεν βελτιώσουμε τον τρόπο θεραπείας» τόνισε προχθές Τετάρτη μέσω Twitter ο πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ.

Ο επικεφαλής επιδημιολόγος Φρανσίσκο Ντουράν υπογράμμισε χθες πως μέχρι εδώ τον Απρίλιο έχουν καταγραφεί 21.691 κρούσματα του SARS-CoV-2, ή κατά μέσον όρο 1.032 την ημέρα, στο κράτος των 11 και πλέον εκατομμυρίων κατοίκων. Ο απολογισμός των ασθενών που υπέκυψαν εξαιτίας του COVID-19 τον Απρίλιο, που ήδη ανέρχεται σε 134, είναι ήδη κατά 33 θανάτους βαρύτερος από αυτόν του Μαρτίου, συνέχισε ο Ντουράν. Σε αυτόν συμπεριλαμβάνεται ο πρώτος θάνατος παιδιού εξαιτίας της νόσου που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, ενός κοριτσιού 4 ετών, σύμφωνα με τον ίδιο.

Μολαταύτα, ο δείκτης των θανάτων εξαιτίας του COVID-19 κατά κεφαλήν στην Κούβα είναι πολύ πιο χαμηλά από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Οι Αρχές υπολογίζουν πως μέχρι στιγμής έχουν δαπανήσει περίπου 170 εκατ. δολάρια για να αντιμετωπίσουν την πανδημία που έχει στερήσει από την οικονομία της Κούβας, ήδη υπό πίεση λόγω δικών της ανεπαρκειών και του εμπάργκο των ΗΠΑ, τα έσοδα από τον τουρισμό.

Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι τα υποψήφια εμβόλια της Κούβας όχι μόνο θα επιτρέψουν να ξεπεραστεί η πανδημία, αλλά θα τονώσουν την οικονομία χάρη στις εξαγωγές. Σχεδιάζει να αρχίσει μαζική ανοσοποίηση στην Αβάνα τον Μάιο, προτού να ολοκληρωθούν οι κλινικές δοκιμές.

Οι εξαγωγές εμβολίων θα αποτελούσαν αναμφίβολα επιτυχία από τη σκοπιά των δημόσιων σχέσεων στη χώρα υπό κομμουνιστική κυβέρνηση που είναι αντιμέτωπη με ολοένα εντεινόμενη πίεση από πλευράς των ΗΠΑ και δεξιών κυβερνήσεων της Λατινικής Αμερικής τα τελευταία χρόνια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης