Ταραχές στην Αβάνα της Κούβας, με δεκάδες συλλήψεις διαδηλωτριών, μία εβδομάδα πριν από την επίσημη επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου ΙΣτ’.

Οι περισσότερες συλληφθείσες είναι μέλη της οργάνωσης «Γυναίκες στα Λευκά», οι οποίες διαδηλώνουν κάθε εβδομάδα στην πρωτεύουσα της Κούβας, με αίτημα την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η οργάνωση καταγγέλλει ότι το καθεστώς Κάστρο έχει αυξήσει την πίεση εις βάρος των μελών της, ενώ η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι πίσω από τις κινητοποιήσεις βρίσκονται οι Η.Π.Α., που χρηματοδοτούν τις «Γυναίκες στα Λευκά», για να υπονομεύσουν την επανάσταση στην Κούβα.

Σύμφωνα με το BBC, εκπρόσωπος της οργάνωσης δήλωσε ότι 19 γυναίκες συνελήφθησαν το Σάββατο, όταν επιχείρησαν να διαδηλώσουν στο κέντρο της Αβάνας. Στη συνέχεια, τρεις εξ αυτών αφέθηκαν ελεύθερες, χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες.

Πριν από τη λειτουργία της Κυριακής, συνελήφθησαν άλλα 36 μέλη της οργάνωσης, ενώ μετά το πέρας της η αστυνομία συνέλαβε ακόμη 22 γυναίκες και δύο άνδρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι άνδρες της αστυνομίας, που φορούσαν πολιτικά, τους οδήγησαν σε ένα λεωφορείο. Αρκετές ώρες μετά, πολλοί από τους συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι.

Οι συλλήψεις προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες καταγγέλλουν ότι κανείς δεν γνωρίζει πού μεταφέρθηκαν οι γυναίκες που παραμένουν υπό κράτηση.

Τραγική ειρωνεία αποτελεί το γεγονός ότι ένα από τα θέματα στα οποία πρόκειται να αναφερθεί ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας είναι αυτό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι αντιφρονούντες, πάντως, βλέπουν επιφυλακτικά την επίσκεψη, δηλώνοντας ότι ο Ποντίφικας δεν πρόκειται να φέρει την ελευθερία στο νησί.

«Πρόκειται να μεταφέρει μήνυμα αγάπης, μήνυμα συμφιλίωσης, το μήνυμα του χριστιανισμού. Κατά συνέπεια δεν είναι ο απελευθερωτής της Κούβας. Ο μοναδικός απελευθερωτής της Κούβας είναι ο ίδιος ο λαός» δήλωσε ο Άνχελ Μόγια, πρώην πολιτικός κρατούμενος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης