Ο πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο ανακοίνωσε σήμερα την έναρξη της διαδικασίας για την κατάργηση του συστήματος των δύο νομισμάτων που κυκλοφορούν επί 19 χρόνια στη χώρα, του κουβανικού πέσο (cup) και το συναλλαγματικού μετατρέψιμου πέσο (cuc) —σε ισοτιμία συνδεδεμένη με το αμερικανικό δολάριο—, έγραψε σήμερα η εφημερίδα Γκράνμα, όργανο της κεντρικής επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας.

«Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε το χρονοδιάγραμμα των μέτρων που θα οδηγήσουν στη νομισματική και συναλλαγματική ενοποίηση», σύμφωνα με σχετική κυβερνητική ανακοίνωση, στην οποία δεν προστίθενται λεπτομέρειες ή το χρονοδιάγραμμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η ενοποίηση είναι κεφαλαιώδους σημασίας ώστε να εξασφαλισθεί η παλινόρθωση της αξίας του πέσο της Κούβας και του ρόλου του ως νομίσματος, ως λογιστικής μονάδας, ως μέσου πληρωμής και αποταμίευσης», κατά την ίδια ανακοίνωση.

Από το 1994, μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, η Κούβα είχε δύο νομίσματα. Το ένα από αυτά είχε συνδεθεί με το δολάριο, ενώ το άλλο είχε αξιολογηθεί με βάση μία υποδιαίρεση του αμερικανικού νομίσματος, προκαλώντας αγανάκτηση σε μέρος του πληθυσμού της χώρας, ο οποίος έκτοτε πληρώνεται με βάση την αξία του τελευταίου, ενώ δημιουργήθηκε παράλληλα αναστάτωση στις λογιστικές διαδικασίες, στην εκτίμηση της αξίας του και στις συναλλαγές στις κρατικές υπηρεσίες. Το μετατρέψιμο πέσο ανταλλάσσεται με 25 πέσο στις συναλλαγές με τις κυβερνητικές υπηρεσίες και στα ανταλλακτήρια συναλλάγματος.

Τα σχέδια για την αποκέντρωση και την εισαγωγή μηχανισμών της ελεύθερης αγοράς στην οικονομία του νησιωτικού κράτους —που επί δεκαετίες ήταν προσαρμοσμένη στο σοβιετικό μοντέλο παραγωγής— που δρομολόγησε από το 2011 ο Ραούλ Κάστρο, περιλάμβαναν και την ενοποίηση του διττού νομισματικού συστήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ενοποίηση των δύο νομισμάτων αναμένεται να είναι σταδιακή, σε ένα διάστημα 18 μηνών, σύμφωνα με τους Κουβανούς οικονομολόγους και θα περιλαμβάνει την υποτίμηση του συναλλαγματικού-μετατρέψιμου πέσο και ίσως με κάποια υπερτίμηση του πέσο για την εσωτερική κατανάλωση.
Στην επίσημη ανακοίνωση αναφέρεται πως η κυβέρνηση θα κάνει επωφελείς κινήσεις για το cuc, ανακοινώνοντας έγκαιρα όποια υποτίμησή του και προσφέροντας χρόνο στους πολίτες να μετατρέψουν τις καταθέσεις τους και τις μετοχές τους.

Ήδη η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει την τιμολόγηση περισσότερων αγαθών και υπηρεσιών σε πέσος, μολονότι επιτρέπει σε ορισμένες επιχειρήσεις να ανταλλάσσουν δολάρια που έχουν αποκτηθεί στο εξωτερικό με ισοτιμία 12 πέσος —αντί ενός— σε μία προσπάθεια να ενισχύσει τις εξαγωγές και να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να διαθέτουν περισσότερα πέσος ώστε να αυξήσουν τους μισθούς και να αγοράζουν τοπικά προϊόντα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης