Κούβα: Ιστορική συνάντηση Ολάντ - Κάστρο

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 12 Μαΐου 2015, 15:18
Κούβα: Ιστορική συνάντηση Ολάντ - Κάστρο
Ιστορική επίσκεψη σήμερα πραγματοποίησε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ στη Κούβα, στη διάρκεια της οποίας είχε εκτενείς συζητήσεις με τους αδελφούς Κάστρο.

O κ. Ολάντ προάσπισε τα συμφέροντα της Γαλλίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τόνισε ότι το ταξίδι του εντάσσεται σε ένα ιδιαίτερα σημαντικό, ωστόσο αβέβαιο ακόμη περιβάλλον για την Κούβα, στον απόηχο της έναρξης της διαδικασίας προσέγγισης με τις ΗΠΑ, η οποία ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο.Πρώτος αρχηγός δυτικού κράτους που επισκέπτεται την Κούβα μετά την έναρξη της διαδικασίας προσέγγισης, ο Ολάντ εξέφρασε την αλληλεγγύη του στις κουβανικές αρχές και υπογράμμισε τους δεσμούς που ενώνουν το Παρίσι και την Αβάνα.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας τάχθηκε υπέρ του τερματισμού του αμερικανικού οικονομικού εμπάργκο, το οποίο, όπως δήλωσε, έβλαψε τόσο την ανάπτυξη του νησιού από το 1962.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Πανεπιστήμιο της Αβάνας, ο Ολάντ κάλεσε επίσης την Κούβα να υιοθετήσει πιο «ευέλικτους κανόνες» για να διευκολύνει τις εμπορικές συναλλαγές και την εγκατάσταση γαλλικών επιχειρήσεων στη χώρα. Το απόγευμα, ο σοσιαλιστής πρόεδρος αποκάλυψε ότι συναντήθηκε με τον πατέρα της κουβανικής επανάστασης Φιντέλ Κάστρο, σπάνιο προνόμιο για έναν αρχηγό δυτικού κράτους. Η συνάντηση έγινε κεκλεισμένων των θυρών και διήρκεσε περίπου 50 λεπτά, σύμφωνα με το Μέγαρο των Ηλυσίων.

«Είχα μπροστά μου έναν άνθρωπο που έγραψε ιστορία. Υπάρχει αναπόφευκτα συζήτηση για το ποια ήταν η θέση του, οι ευθύνες του, ωστόσο ερχόμενος στην Κούβα ήθελα να συναντήσω τον Φιντέλ Κάστρο», εξήγησε στη συνέχεια ο Ολάντ λέγοντας ότι ο Leader Maximo μίλησε επί μακρόν παρά τα 88 χρόνια του.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 12 Μαΐου 2015, 15:19