Η απότομη μείωση των επισκεπτών από τις ΗΠΑ στην Κούβα, έπειτα από την εκ νέου επιβολή αυστηρών ταξιδιωτικών περιορισμών που αποφάσισε ο Aμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, συνέβαλε στη συρρίκνωση κατά 7% των αφίξεων τουριστών από το εξωτερικό στο νησί της Καραϊβικής το πρώτο τρίμηνο του 2018, κατά επίσημα κυβερνητικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα στην Αβάνα την Τρίτη.

Οι αμερικανικοί περιορισμοί και μια ταξιδιωτική οδηγία για το νησί υπό κομμουνιστική κυβέρνηση ήταν η αιτία του χαμηλότερου αριθμού αφίξεων επισκεπτών από τις ΗΠΑ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο της περασμένης χρονιάς, σημείωσε ο Μίτσελ Μπερνάλ, στέλεχος του Υπουργείου Τουρισμού της Κούβας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Αβάνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άλλο ένα πρόβλημα το οποίο έπληξε τον τομέα του τουρισμού στην Κούβα ήταν οι αδικαιολόγητες ανησυχίες για τις καταστροφές που προκάλεσε ο κυκλώνας Ίρμα τον Σεπτέμβριο, πρόσθεσε ο Μπερνάλ, τονίζοντας πως οι εγκαταστάσεις έχουν αποκατασταθεί εδώ και καιρό.

Το σύνολο των επισκεπτών από τις ΗΠΑ υποχώρησε σε «μόλις 56,6% αυτού που ήταν το 2017», διευκρίνισε ο Μπερνάλ. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε το ποσοστό της μείωσης του συνόλου των ξένων τουριστών χωριστά, επικαλούμενο τις Αρχές.

Ο αριθμός των Αμερικανών που επισκέπτονται τη νήσο αυξήθηκε ραγδαία αφού οι τότε πρόεδροι των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και της Κούβας Ραούλ Κάστρο ανακοίνωσαν τη διαδικασία αποκατάστασης των διμερών σχέσεων το 2014, στο πλαίσιο της οποίας χαλάρωσαν και οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο τουρισμός στην Κούβα είναι ένας από τους λιγοστούς τομείς που αναπτύσσεται στην οικονομία της νήσου, κυρίαρχο στοιχείο της οποίας είναι ο κεντρικός σχεδιασμός, καθώς η διαδικασία των μεταρρυθμίσεων συναντά δυσκολίες, η βοήθεια από τη Βενεζουέλα μειώνεται, ενώ οι τιμές των πρώτων υλών στις διεθνείς αγορές πέφτουν.

Ο Τραμπ πέρυσι έκανε και πάλι πολύ πιο δύσκολο για τους Αμερικανούς να επισκέπτονται την Κούβα, στο πλαίσιο της σκληρότερης στάσης του έναντι της Αβάνας. Μερικούς μήνες αργότερα, η κυβέρνησή του εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία για τη νήσο εξαιτίας των μυστηριωδών προβλημάτων υγείας που αντιμετώπισαν Αμερικανοί διπλωμάτες και μέλη των οικογενειών τους στην πρωτεύουσα της Κούβας.

Κουβανοί αξιωματούχοι και πολλοί ειδικοί σε τουριστικά θέματα επιμένουν, πάντως, ότι η Κούβα είναι ένας από τους πιο ασφαλείς προορισμούς στον κόσμο.

Η κυβέρνηση ελπίζει παρά τη μείωση των επισκέψεων Αμερικανών ότι οι αφίξεις ξένων τουριστών θα φθάσουν τα 5 εκατομμύρια εφέτος, σύμφωνα με τον Μπερνάλ. Ο αριθμός των επισκέψεων ξένων αυξήθηκε κατά 16,2% στα 4,7 εκατομμύρια το 2017, έναν αριθμό χωρίς ιστορικό προηγούμενο.

Ο αριθμός των Κουβανών που ζουν στο εξωτερικό και επισκέφθηκαν την πατρίδα τους αυξήθηκε αλματωδώς κατά 21% το πρώτο τρίμηνο και παρουσιάζει σταθερή αύξηση.

Αυξήσεις καταγράφηκαν, επίσης, στις αφίξεις από τη Ρωσία και το Μεξικό (+32% και +23% αντίστοιχα). Όμως μακράν οι περισσότεροι επισκέπτες συνεχίζουν να είναι οι πολίτες του Καναδά, ανέφερε ο Μπερνάλ, χωρίς να δώσει αριθμό.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης