Ο Κουβανός αντιφρονών Γκιγιέρμο Φαρίνιας, ο οποίος τιμήθηκε το 2010 με το βραβείο Ζαχάροφ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συνελήφθη την Τρίτη στη Σάντα Κλάρα, στην κεντρική Κούβα, και αποτελεί αντικείμενο έρευνας, ανακοίνωσε την Πέμπτη η μητέρα του Αλίσια Χερνάντες.

Ψυχολόγος και δημοσιογράφος, ο 58χρονος Φαρίνιας “αποτελεί αντικείμενο έρευνας και μου είπαν ότι η έρευνα αυτή μπορεί να διαρκέσει έως 72 ώρες”, εξήγησε, διευκρινίζοντας ότι μπόρεσε να επισκεφθεί δύο φορές τον γιο της στο κέντρο κράτησης στη Σάντα Κλάρα, την πόλη κατοικίας τους, που βρίσκεται 300 χλμ. ανατολικά της Αβάνας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την Παρασκευή “θα συμπληρωθούν 72 ώρες και θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα τον αφήσουν ελεύθερο ή αν αυτή η έρευνα που διενεργούν και δεν λένε τίποτε για το ποιο είναι το ζητούμενο, δώσει ένα άλλο αποτέλεσμα”, πρόσθεσε η μητέρα του.

Σύμφωνα με την ίδια, ο Φαρίνιας, ηγετικό στέλεχος του Ενωμένου Αντιολοκληρωτικού Φόρουμ (Fantu), μιας οργάνωσης αντιφρονούντων, συνελήφθη την ώρα που επρόκειτο να πάει στην Αβάνα “για ένα ραντεβού όπου θα ζητούσε βίζα σε μια πρεσβεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης”. Αλλά “δεν κατάφερε να φύγει από τη Σάντα Κλάρα”: “Τον συνέλαβαν όταν έβγαινε από το σπίτι”.

“Είναι καλά, αλλά μόνο εμφανισιακά, γιατί είναι άρρωστος. Έχει ένα σωρό επακόλουθα από τις διαμαρτυρίες που έκανε”, είπε η Αλίσια Χερνάντες αναφερόμενη στις απεργίες πείνας που έκανε ο Φαρίνιας από το 1995 για να εκφράσει την απόρριψή του στη σοσιαλιστική κυβέρνηση. “Επιπλέον είναι ασθματικός, επιληπτικός, εγχειρίστηκε τέσσερις ή πέντε φορές”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με αντιπολιτευόμενα μέσα ενημέρωσης, ο Φαρίνιας ετοίμαζε ένα ταξίδι στην Ισπανία και στο Βέλγιο στα μέσα Φεβρουαρίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης