Εκατομμύρια πολίτες συμμετείχαν την Δευτέρα στην παρέλαση για την Εργατική Πρωτομαγιά στην Κούβα, την τελευταία της εποχής των αδελφών Κάστρο, οι οποίοι κυβέρνησαν το νησί για περισσότερα από 50 χρόνια.

Αφότου διαδέχτηκε τον αδελφό του πριν από δέκα και πλέον χρόνια, ο 85χρονος Ραούλ Κάστρο αναμένεται να αποχωρήσει από την εξουσία τον Φεβρουάριο του 2018 μετά το προσεκτικό οικονομικό άνοιγμα της χώρας που επιχείρησε και την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων με τον αμερικανό γείτονα, την οποία ξεκίνησε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Κάστρο, φορώντας στρατιωτική στολή, προήδρευσε μιας συγκέντρωσης μισού εκατομμυρίου ανθρώπων στην Αβάνα, όπου υπήρχαν παντού πορτρέτα και πλακάτ στη μνήμη του αδελφού του Φιντέλ, ο οποίος πέθανε τον περασμένο Νοέμβριο. Μεγάλες παρελάσεις πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα.

“Δεν πιστεύω ότι οι Κουβανοί είναι έτοιμοι να δεχθούν έναν άλλο πρόεδρο (…) Ο κόσμος θα είναι δύσπιστος στην αρχή, μέχρι ο νέος πρόεδρος αποδείξει στην πράξη την ικανότητά του”, δήλωσε η Μαριάνα Γκονζάλες, μια 28χρονη οικονομολόγος που μετείχε στη συγκέντρωση.

Οι διαδηλωτές, που κρατούσαν τη σημαία της Κούβας στην πλατεία της Επανάστασης, στην καρδιά της πρωτεύουσας, εξέφρασαν επίσης την υποστήριξή τους στον σοσιαλιστή πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο. Η γειτονική χώρα μαστίζεται από βίαιες διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η τύχη της κουβανικής οικονομίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον σύμμαχό της και κύριο προμηθευτή πετρελαίου, τη Βενεζουέλα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης