Ο εμίρης του Κουβέιτ, σεΐχης Σαμπάχ αλ Άχμαντ αλ Σαμπάχ, διέταξε σήμερα τις δυνάμεις των υπηρεσιών ασφαλείας να λάβουν «όλα τα αναγκαία μέτρα» για την τήρηση της τάξης, την επομένη μιας βίαιης διαδήλωσης της αντιπολίτευσης, η οποία αξιώνει την καθαίρεση της κυβέρνησης λόγω διαφθοράς.

«Ο εμίρης έδωσε διαταγή στο Υπουργείο Εσωτερικών και στην εθνική φρουρά να λάβουν όλα τα μέτρα», για να αντιμετωπίσουν «όλους εκείνους οι οποίοι ενδέχεται να απειλήσουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα της χώρας», αναφέρει ανακοίνωση της κυβέρνησης του Κουβέιτ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο εμίρης διέταξε επίσης τις υπηρεσίες ασφαλείας να χρησιμοποιήσουν «όλες τις ειδικές εξουσίες που διαθέτουν, εάν είναι απαραίτητο, για να εγγυηθούν την απαρέγκλιτη εφαρμογή του νόμου έναντι προκλητικών ενεργειών», σύμφωνα με την ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Μερικές δεκάδες διαδηλωτές από τους χιλιάδες που συγκεντρώθηκαν, φωνάζοντας το σύνθημα «ο λαός θέλει την αποχώρηση του πρωθυπουργού», εισέβαλαν για λίγη ώρα χθες βράδυ στο Κοινοβούλιο του Κουβέιτ, εξέλιξη χωρίς προηγούμενο στη μοναρχία του Κόλπου.

Νωρίτερα σήμερα, ένας βουλευτής της αντιπολίτευσης στο Κουβέιτ που πήρε μέρος στην εισβολή διαδηλωτών στο κτήριο της Βουλής απείλησε ότι θα υπάρξουν κι άλλες διαδηλώσεις, εάν η κυβέρνηση δεν αποπεμφθεί και η Βουλή δεν διαλυθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Περιμένουμε τώρα τη διάλυση της κυβέρνησης και της Βουλής» δήλωσε ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Μουσάλαμ αλ Μπαράκ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Βουλή.

«Ωσότου συμβεί αυτό, (οι διαδηλώσεις) της Τετάρτης ήταν μόνο το πρώτο βήμα από πολλά. Δεν φοβόμαστε τίποτα εκτός από τον Θεό».

Άλλο ένα στέλεχος της αντιπολίτευσης, ο Ουάλιντ αλ Ταμπτάμπι, είπε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αποπεμφθεί, «πριν η κατάσταση βγει εκτός ελέγχου».

Η Βουλή ανέστειλε σήμερα την προγραμματισμένη της συνεδρίαση μετά τη χθεσινή εισβολή των διαδηλωτών που απαίτησαν να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός Νάσερ αλ Μοχάμεντ αλ Σαμπάχ, κατηγορώντας τον για διαφθορά –φέρεται να δωροδοκήθηκε με 350 εκατ. δολάρια. Τον περασμένο μήνα, για την ίδια υπόθεση είχε παραιτηθεί ο υπουργός Εξωτερικών του Κουβέιτ.

Η αίθουσα της Βουλής υπέστη ζημιές. Η κυβέρνηση επρόκειτο να συνεδριάσει σήμερα για να εξετάσει την εντεινόμενη πολιτική κρίση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης