Το δικαστήριο που βρίσκεται στο ρωσικό τμήμα της Κριμαίας διέταξε την κράτηση δύο μηνών για τον πρώτο από τους 24 ναυτικούς που συνέλαβε η Ρωσία. Πρόκειται για τον Βλαντιμίρ Βαρίμεζ, ο οποίος θα παραμείνει υπό καθεστώς σύλληψης έως τις 25 Ιανουαρίου του 2019. Ο ίδιος είχε τεθεί υπό κράτηση την Κυριακή, για παραβίαση των θαλάσσιων συνόρων της Ρωσίας. Παράλληλα εντύπωση προκαλεί η κίνηση της Ρωσίας να μεταδίδει στην κρατική τηλεόραση ζωντανά τις ανακρίσεις των ναυτικών. 

FSB: Έγγραφο για αλλαγή πλεύσης από την Οδησσό στο Μπέρντιανσκ βρέθηκε στο ουκρανικό πλοίο «Nikopol»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ρωσικές αρχές, όπως αποκαλύπτει το πρακτορείο ασφαλείας FSB, βρήκαν έγγραφο στο κατασχεμένο ουκρανικό πλοίο «Nikopol», στο οποίο υπήρχαν εντολές για αλλαγή πλεύσης από την Οδησσό στο Μπέρντιανσκ.

Όπλα και πυρομαχικά στα ουκρανικά πλοία, τα οποία κατασχέθηκαν από τις ρωσικές αρχές

Όπλα, πυρομαχικά, εκτοξευτές χειροβομβίδων, χειροβομβίδες και πολυβόλα περιλαμβάνονταν στο «οπλοστάσιο» των ουκρανικών πλοίων, τα οποία κατασχέθηκαν από τις ρωσικές αρχές, μετά το περιστατικό στο στενό του Κερτς, την Κυριακή.

Γερμανός βουλευτής: Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε νέες κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας

«Αυτές (οι επιπλέον κυρώσεις), δεν έχουν συζητηθεί ακόμα. Αλλά, γενικά, δεν θεωρώ ότι δεν βρίσκονται στο τραπέζι. Απλά δεν συζητείται επί του παρόντος. Πρέπει να υπάρχει πλήρης σαφήνεια σχετικά με το περιστατικό. Αλλά η άποψή μου είναι ότι μια τέτοια συμπεριφορά που επηρεάζει ένα άλλο κράτος ή παραβιάζει την κυριαρχία ενός άλλου κράτους δεν μπορεί να μην έχει συνέπειες και πιστεύω επίσης ότι δεν μπορούμε να επιβάλουμε κυρώσεις μια φορά και έπειτα να μην έχουμε περαιτέρω κυρώσεις. Κατά τη γνώμη μου, το θέμα δεν πρέπει να βρεθεί εκτός συζήτησης, καθώς είναι ένα από τα λίγα μέσα που έχουμε», δήλωσε ο Νόρμπερτ Ροτγκεν, επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων της γερμανικής Βουλής.

Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας επιβεβαιώνει πως στα τρία πλοία επέβαιναν πράκτορες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) σημειώνεται πως επιβεβαίωσε πως στα πλοία του ουκρανικού ναυτικού που εισήλθαν στα ρωσικά χωρικά ύδατα επέβαιναν στελέχη της ουκρανικής αντικατασκοπείας.

Ανησυχία Γκουτέρες για το περιστατικό στο στενό του Κερτς

Ο γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε την «έντονη ανησυχία» του για το περιστατικό στο στενό του Κερτς και συμβούλεψε τη Μόσχα και το Κίεβο «να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση και να λάβουν χωρίς καθυστέρηση μέτρα περιορισμού του περιστατικού και μείωσης της έντασης».

Η ρωσική τηλεόραση μεταδίδει τις ανακρίσεις

Η Ρωσία αποφάσισε να μεταδώσει μέσω της κρατικής τηλεόρασης τις ανακρίσεις των ναυτικών. «Αναγνωρίζω ότι οι ενέργειες των πλοίων με στρατιωτικό εξοπλισμό του Ουκρανικού πολεμικού ναυτικού είχαν προκλητικό χαρακτήρα», ανέφερε ένας ναύτης, που υποστήριξε ότι λέγεται Vladimir Lesovoy. «Εκτελούσα μια παραγγελία», πρόσθεσε.



Πηγή: sputniknews.gr, video: RT

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης