«Είναι 90% πιθανόν να υπάρχουν δύο κρυμμένοι θάλαμοι πίσω από τους τοίχους του τάφου του φαραώ Τουταγχαμών στο Λούξορ της Αιγύπτου» ανακοίνωσε την Πέμπτη το Υπουργείο Αρχαιοτήτων, κάνοντας λόγο για προκαταρκτικά αποτελέσματα ανάλυσης που έγινε με σύγχρονα ραντάρ.

Ο Ακενατών ήταν ο πατέρας του Τουταγχαμών. Η καλλονή Νεφερτίτη ήταν η κύρια σύζυγός του, αλλά δεν ήταν η μητέρα του 18χρονου φαραώ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Τα νέα δεδομένα ενισχύουν την άποψη του Βρετανού αρχαιολόγου και αιγυπτιολόγου Νίκολας Ριβς, ο οποίος διαβεβαιώνει ότι ίσως πρόκειται για τον ηλικίας 3.300 και πλέον ετών «χαμένο» τάφο της βασίλισσας Νεφερτίτης. Ο Αιγύπτιος υπουργός Αρχαιοτήτων Μαμντούχ αλ-Νταμάτι κλίνει μάλλον προς την εκδοχή ο τάφος να ανήκει σε άλλη σύζυγο του φαραώ Ακενατών, πατέρα του Τουτανχαμών.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα μιας μελέτης με ραντάρ που διεξήχθη από τον Iάπωνα ειδικό Χιροκάτσου Βατανάμπε αποκαλύπτουν ότι «είναι 90% πιθανόν να υπάρχουν δύο θάλαμοι κρυμμένοι πίσω από τον τάφο του Τουταγχαμών». Σύμφωνα με τον υπουργό, «υπάρχουν κενοί χώροι πίσω από δύο τοίχους, που περιέχουν οργανικά και μεταλλικά υλικά».

Ο Μαμντούχ αλ-Νταμάτι διευκρίνισε ότι θα ακολουθήσουν νέες έρευνες στα τέλη Μαρτίου μέσα στον τάφο που βρίσκεται στην κοιλάδα των Βασιλέων, στην όχθη του Νείλου, απέναντι από το Λούξορ.

Σε αντίθεση με τις νεκροπόλεις άλλων φαραώ, οι οποίες σχεδόν στο σύνολό τους λεηλατήθηκαν, αυτή του Τουταγχαμών, που ανακαλύφθηκε τον Νοέμβριο του 1922 από τον Βρετανό αρχαιολόγο Χάουαρντ Κάρτερ, βρέθηκε ασύλητη, με περισσότερα από 5.000 άθικτα αντικείμενα ηλικίας 3.300 ετών, μεγάλο μέρος των οποίων είναι φτιαγμένο από ατόφιο χρυσάφι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ακενατών ήταν ο πατέρας του Τουταγχαμών. Η καλλονή Νεφερτίτη ήταν η κύρια σύζυγός του, αλλά δεν ήταν η μητέρα του 18χρονου φαραώ, ο οποίος πέθανε ξαφνικά, με αρκετούς επιστήμονες να εξετάζουν το ενδεχόμενο ο θάνατός του να οφειλόταν σε εγκληματική ενέργεια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης