Θέμα αξιοπιστίας του ευρωπαϊκού συστήματος ελέγχου των τροφίμων δημιουργείται με την υπόθεση του βακτηρίου Ε.coli, καθώς ούτε η αρχική πηγή μόλυνσης έχει εντοπιστεί, ούτε έχει επιβεβαιωθεί ότι τα λαχανικά της Ισπανίας έχουν μολυνθεί, εντείνοντας έτσι την ανασφάλεια των καταναλωτών.

Παράλληλα, σύμφωνα με τη Φινλανδή υπουργό Γεωργίας Σίρκα-Λίζα Αντίλα, «τα μολυσμένα αγγούρια δεν θα είχαν φτάσει ποτέ στο πιάτο των Γερμανών καταναλωτών, αν είχαν τηρηθεί οι έλεγχοι σε όλο το μήκος της διατροφικής αλυσίδας», ενώ τα ευρωπαϊκά Μ.Μ.Ε. υπενθυμίζουν ότι είναι η δεύτερη φορά που εμπλέκεται η Γερμανία φέτος σε υπόθεση μόλυνσης τροφίμων – παραπέμποντας σχετικά στην τοξική διοξίνη που είχε μολύνει τα πουλερικά, τα αυγά και τα χοιρινά προϊόντα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το σύστημα, επομένως, κάπου χωλαίνει και η διαπίστωση έγινε αφού σημειώθηκαν 15 θάνατοι και 373 μολύνσεις ανθρώπων και αφότου προκλήθηκαν ζημιές στην ισπανική γεωργία (ύψους 200 εκατ. ευρώ τη βδομάδα) και στις ολλανδικές εξαγωγές (ύψους 10 εκατ. ευρώ την εβδομάδα).

Το θέμα σταδιακά λαμβάνει διαστάσεις, που τείνουν να γίνουν ανεξέλεγκτες, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναβάθμισε το ενδιαφέρον της για τον εντοπισμό της εστίας της μόλυνσης σε «πρώτιστη προτεραιότητα», ενώ συζητείται η σύγκληση κοινού συμβουλίου των υπουργών Γεωργίας και Κατανάλωσης.

Από τα μέχρι σήμερα δεδομένα, σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η πλειονότητα των προσώπων που μολύνθηκε από το βακτήριο (στη Σουηδία, τη Γαλλία, τη Δανία και την Ολλανδία) είχε περάσει από τη Γερμανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο άτυπο συμβούλιο υπουργών που έλαβε χώρα στην Ουγγαρία τη Δευτέρα αναφέρθηκε ότι εντοπίστηκαν ύποπτα κρούσματα μόλυνσης ανθρώπων στη Γερμανία, τη Δανία, τη Σουηδία, τη Βρετανία, την Ολλανδία, την Αυστρία, τη Γαλλία και την Ελβετία. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ύποπτα προϊόντα μεταφέρθηκαν από τη Γερμανία στην Ουγγαρία, την Αυστρία, τη Γαλλία, το Λουξεμβούργο και την Τσεχία.

Μέγα «θύμα» της υπόθεσης, πάντως, είναι η γεωργία της Ισπανίας, καθώς τα προϊόντα της απαγορεύτηκαν στη Ρωσία, αποσύρθηκαν από τα ράφια στην Τσεχία και τη Γαλλία, ενώ οι παραγωγές της σε λαχανικά ακυρώθηκαν μαζικά από το Βέλγιο και την Αυστρία. «Η εικόνα της Ισπανίας έχει καταστραφεί, οι Ισπανοί παραγωγοί έχουν καταστραφεί και η ισπανική κυβέρνηση δεν θα ανεχθεί αυτή την κατάσταση» δήλωσε η Ισπανίδα υπουργός Γεωργίας, Ρόζα Αγκιλάρ.

Οι διαμαρτυρίες της Ισπανίας οφείλονται στις αντιφάσεις που σημειώθηκαν, καθώς οι υγειονομικές αρχές του Αμβούργου ενοχοποίησαν ισπανικής παραγωγής αγγούρια, πλην όμως αργότερα παραδέχθηκαν ότι το βακτήριο είχε διαδοθεί από άλλα τρόφιμα, άγνωστης προέλευσης. Κατά τις πληροφορίες, η Μαδρίτη εξετάζει την πιθανότητα υποβολής αιτήματος αποζημίωσης για τις καταστροφές που υπέστη η γεωργία της.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης