Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκονται οι σχέσεις Ουκρανίας-Ρωσίας, στον απόηχο των χθεσινών εξαγγελιών του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, της απόφασης της Άνω Δούμας να του επιτρέψει τη χρήση στρατιωτικών δυνάμεων στην Κριμαία και των μεταμεσονύκτιων συνομιλιών εκπροσώπων όλων των εμπλεκόμενων πλευρών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας Αρσένι Γιάτσενιουκ να διαμηνύει ότι «η Ρωσία έχει κηρύξει τον πόλεμο» στη χώρα του και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να τηρεί στάση αναμονής, δηλώνοντας παράλληλα ανυποχώρητος, Μόσχα και Κίεβο εμφανίζονται να ακροβατούν ανάμεσα στην εξεύρεση της χρυσής τομής για την αποκλιμάκωση της κατάστασης και σε μια σύρραξη που εκ των πραγμάτων θα είναι καταστροφική.

Στη Γιάλτα της Κριμαίας το 1945 ο Τσόρτσιλ, ο Στάλιν και Ρούζβελτ μοίρασαν τον κόσμο. Το 2014 η ευρύτερη περιοχή βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων, καθώς οι ισχυροί βρίσκονται προ των πυλών της νέας μοιρασιάς, αυτή τη φορά του ουκρανικού εδάφους.

Μέσα απ’ τα ερείπια του πολέμου, το 1945 άρχισε να αναδύεται ο νέος κόσμος… Παιχνίδι της μοίρας. Ακριβώς 69 χρόνια μετά, η σκιά του πολέμου απλώνεται βαριά πάνω από την Κριμαία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το zougla.gr παρουσιάζει τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό:

09.50 Ουκρανοί συνοριοφύλακες ανέφεραν σήμερα κινήσεις του ρωσικού πολεμικού ναυτικού στη Μαύρη Θάλασσα γύρω από την Σεβαστούπολη ενώ οι ίδιες πηγές επισήμαναν ότι η Ρωσία έχει μπλοκάρει τις επικοινωνίες μέσω κινητών τηλεφώνων σε ορισμένες περιοχές της Κριμαίας.

Οι συνοριακοί φρουροί είδαν επίσης να αναπτύσσονται θωρακισμένα οχήματα στη ρωσική πλευρά μιας στενής διώρυγας που χωρίζει την Ρωσία και την ουκρανική περιοχή της Κριμαίας.

Εκπρόσωπος των Ουκρανών συνοριοφυλάκων διευκρίνισε ότι ρωσικά πλοία κινούνται εντός και γύρω από το λιμάνι της Σεβαστούπολης, όπου ο Ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας διατηρεί βάση.

Η ανάπτυξη των ρωσικών τεθωρακισμένων λαμβάνει χώρα κοντά σε λιμάνι της ρωσικής πλευράς του πορθμού του Κερτς, απέναντι από την πόλη Κερτς της νότιας Ουκρανίας, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

03.45 Η ομάδα των G-7 των επτά ισχυρότερων βιομηχανικών χωρών του κόσμου καταδίκασε την Κυριακή την επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Οι ηγέτες του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών καθώς και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώνονται και καταδικάζουν τη σαφή παραβίαση από τη Ρωσική Ομοσπονδία της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας» αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση της ομάδας των G-7.

«Έχουμε αποφασίσει προς το παρόν να αναστείλουμε τη συμμετοχή μας σε δραστηριότητες που σχετίζονται με την προετοιμασία για την προγραμματισμένη σύνοδο κορυφής της G-8 στο Σότσι τον Ιούνιο» συμπληρώνει η ανακοίνωση της ομάδας.

03.15 Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει τη βαθιά της ανησυχία για την απόφαση του ρωσικού κοινοβουλίου να εγκρίνει τη στρατιωτική δράση στο έδαφος της Ουκρανίας.

«Η απόφαση του συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας μπορεί να αυξήσει την ένταση της περιοχής και να υπονομεύσει την ειρήνη και τη σταθερότητα της διεθνούς κοινότητας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ιαπωνικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Η Ιαπωνία εκφράζει τη βαθιά της ανησυχία για την απόφαση αυτή», συμπληρώνεται.

01.36 Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον και ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συμφώνησαν κατά τη διάρκεια επικοινωνίας τους ότι οι ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι εντελώς απαράδεκτες.

«Συμφώνησαν ότι οι ενέργειες της Ρωσίας είναι εντελώς απαράδεκτες. Συμφώνησαν δε στην επείγουσα ανάγκη για αποκλιμάκωση της κρίσης και την έναρξη απευθείας διαλόγου μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης.

«Συμφώνησαν επίσης ότι πρέπει να υπάρξουν “σημαντικές επιπτώσεις” κατά της Ρωσίας, εάν το Κρεμλίνο δεν αλλάξει πορεία σχετικά με την Ουκρανία».

01.15 «Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι διατεθειμένες να συνεργαστούν σε διμερές επίπεδο αλλά και με τους εταίρους μας για να παράσχουν στην Ουκρανία όση στήριξη είναι απαραίτητη» ανέφερε ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών.

Ο Τζακ Λιου πρόσθεσε ότι η Ουάσιγκτον παρακολουθεί την κατάσταση στην Ουκρανία με «σοβαρή ανησυχία» μετά την επέμβαση της Ρωσίας στην περιοχή της Κριμαίας.

00.50 Ο υπουργός Εξωτερικών του Καναδά Τζον Μπέιρντ χαρακτήρισε τη στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην Κριμαία της Ουκρανίας μια «επίθεση σοβιετικού τύπου».

«Δεν πρόκειται για τίποτε λιγότερο από μια επίθεση α λα σοβιετική ένωση του προέδρου Πούτιν, ο οποίος εισέβαλε σε μια γειτονική του χώρα», υποστήριξε ο Καναδός ΥΠΕΞ.

Επίσης, συνέστησε στους Καναδούς υπηκόους οι οποίοι βρίσκονται στην Κριμαία να εγκαταλείψουν την περιοχή και σε όσους προγραμμάτιζαν να ταξιδέψουν εκεί να ακυρώσουν τα σχέδιά τους.

23.50 Ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι θα μεταβεί στο Κίεβο το βράδυ της Δευτέρας.

22.40 Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Dmitry Medvedev, δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να αναπτύξει σχέσεις με την Ουκρανία «αλλά όχι με την κυβέρνηση που κατέλαβε την εξουσία με αιματοχυσία». Υπογράμμισε επίσης ότι «η συγκεκριμένη κυβέρνηση θα πέσει με νέα επανάσταση, δυστυχώς όχι αναίμακτα»


21.55
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Anders Fogh Rasmussen κάλεσε, μετά την έκτακτη σύνοδο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας για την κρίση στην Ουκρανία, τη Ρωσία να αποκλιμακώσει την ένταση. «Καλούμε τη Ρωσία να σεβαστεί τις διεθνείς συμφωνίες και να αποσύρει τις δυνάμεις της από την περιοχή». Ο Ράσμουσεν πρόσθεσε ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ πιέζουν και τις δύο πλευρές ώστε να προβούν σε ειρηνική λύση μέσω του διαλόγου, με τη συνεργασία του ΟΗΕ.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ περιέγραψε την Ουκρανία ως «έναν πολύτιμο σύμμαχο του ΝΑΤΟ» και ξεκαθάρισε ότι η Συμμαχία «υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της χώρας και το δικαίωμα των πολιτών της να αποφασίζουν για το δικό τους μέλλον».

21.05 Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε τηλεφωνική συζήτηση με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για την κρίση στην Ουκρανία. Ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε «τον κίνδυνο της επέκτασης της βίας από ουκρανούς εθνικιστικές προς τον ειρηνικό πληθυσμό της χώρας», ενώ τόνισε ακόμα όλα τα μέτρα που λαμβάνει η χώρα του «είναι τα κατάλληλα, δεδομένων των συνθηκών».

Η  Άγγελα Μέρκελ είπε στον πρόεδρο της Ρωσίας  ότι παραβίασε το διεθνές δίκαιο προχωρώντας στην «απαράδεκτη ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία και ζήτηση να σεβαστεί  την εδαφική ακεραιότητα της χώρας».

Ο Πούτιν αποδέχθηκε την πρόταση της Μέρκελ να δημιουργηθεί μια «αποστολή εξακρίβωσης των γεγονότων», παρόμοια με μια ομάδα επαφής, πιθανόν υπό την αιγίδα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), προκειμένου να αρχίσει ένας πολιτικός διάλογος.

20.52 Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα σχεδιάζει να συνομιλήσει με τους ηγέτες συμμαχικών κρατών για την κατάσταση στην Ουκρανία.

20.06 Ο Γενικός Εισαγγελέας της Ουκρανίας ξεκινάει έρευνα για την παραίτηση του αρχηγού του Στόλου στην Κριμαία, ο οποίος αναμένεται να κατηγορηθεί για εσχάτη προδοσία.

19.56 Ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν τη βάση της 36ης ταξιαρχίας συνοριοφρουρών στην Περεβάλν της Συμφερόπολης, μετά από πολιορκία ωρών και τελεσίγραφο προς τους ουκρανούς στρατιώτες να την εγκαταλείψουν.


19.54 Το ουκρανικό κοινοβούλιο ζητάει από διεθνείς παρατηρητές να διασφαλίσουν τα πυρηνικά εργοστάσια της χώρας.

19.48 Το ουκρανικό πολεμικό πλοίο Hetman Sahaydachny που βρίσκεται στη βάση της Σούδας στην Κρήτη, «ανεμίζει υπερήφανα την ουκρανική σημαία και παραμένει πιστό στην κυβέρνηση του Κιέβου», όπως αναφέρθηκε από το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας. Το πλοίο θα μεταβεί σύντομα πίσω στην Ουκρανία.

19.35 Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ihor Tenyukh έπαυσε τον αρχηγό του Ναυτικού της Κριμαίας, Denys Berezovsky, μετά τη δήλωση αφοσίωσης του τελευταίου στους πολίτες της Κριμαίας.

19.15 Ο μη αναγνωρισμένος πρωθυπουργός της Κριμαίας, Sergey Aksyonov, διέταξε το ουκρανικό ναυτικό της Σεβαστούπολης να «αγνοήσουν τις εντολές από την παράνομη κυβέρνηση του Κιέβου». Ο Ουκρανός ναύαρχος της περιοχής Denys Berezovsky κατόπιν τούτου δήλωσε την αφοσίωσή του στους «πολίτες της Κριμαίας».


(O Denys Berezovsky)

18.50 Στην πιο ανατολική πόλη της Ουκρανίας, το Kharkov, χιλιάδες διαδηλωτές κατέλαβαν κυβερνητικά κτήρια και καλούν τον ρωσικό στρατό να καταλάβει την πόλη.

18.29 Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι απειλεί τη Ρωσία με επιβολή οικονομικών κυρώσεων. «Δεν μπορείς τον 21ο αιώνα να συμπεριφέρεσαι με τρόπο του 19ου αιώνα εισβάλλοντας σε μια άλλη χώρα προβάλλοντας εντελώς κατασκευασμένες δικαιολογίες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

18.16 Διαδηλώσεις στο Λονδίνο αλλά και σε Βαρσοβία, Σόφια, εναντίον της ρωσικής επέμβασης. Διαδηλωτές ζητούν την αμερικάνικη επέμβαση και παρομοιάζουν τον Πούτιν με τον Χίτλερ.

18.03 Ρωσικές δυνάμεις περικυκλώνουν κι άλλη βάση, στη Φεοδοσία. Διαπραγματεύσεις λαμβάνουν χώρα αυτή τη στιγμή.


(φωτό: Shaun Walker)

17.58 Ο ουκρανικός στόλος (10 πλοία) βρίσκεται σε πλήρη πολεμική ετοιμότητα στο λιμάνι της Σεβαστόπολης και «παραμένει πιστός στο Κίεβο», όπως ανακοίνωσε η ουκρανική κυβέρνηση.

17.43 Ο Πατριάρχης της Ρωσίας Κύριλλος σε διάγγελμά του ζητάει από το νέο πρωθυπουργό της Ουκρανίας «να αποφεύγει τις εθνικές διακρίσεις μεταξύ των Ουκρανών καθώς και όποιες δηλώσεις προάγουν τη βία».

17.30 O Αναπληρωτής Διοικητής της ναυτικής βάσης στην Συμφερούπολη δήλωσε ότι δεν θα παραδοθεί και πως οι Ουκρανοί είναι έτοιμοι να πολεμήσουν

Φωτό: Alexander Marquardt

17.20 Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Αυτόνομης Περιοχής της Κριμαίας δηλώνει ότι θα διεξαχθεί δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της επαρχίας την 30ή Μαρτίου

17.10 Το ρωσικό κανάλι Channel One ακυρώνει τη μετάδοση της σημερινής τελετής απονομής των Οσκάρ, στο πλαίσιο των εξελίξεων στην Κριμαία και την ένταση που έχει δημιουργηθεί με τις ΗΠΑ.


(Ρωσικά πολεμικά πλοία καταφτάνουν στο λιμάνι της Σεβαστούπολης)

17.01 Η Γαλλία ακολουθεί το δρόμο της Αγγλίας, των ΗΠΑ και του Καναδά και ακυρώνει τη συμμετοχή της από τις προπαρασκευαστικές συναντήσεις για τη Σύνοδο των G-8 το καλοκαίρι, στη Ρωσία.


(Ρώσοι στρατιώτες δημιουργούν χαρακώματα σε περιοχή της Κριμαίας)

16.48 Η Ουκρανία θα ζητήσει τη συνδρομή και άλλων χωρών για να αμυνθεί ενάντια στη Ρωσία, τονίζει ο εκπρόσωπος της χώρας στον ΟΗΕ, Yuriy Sergeyev. «Έχουμε τη δυνατότητα να αμυνθούμε αλλά όσο αυξάνονται οι ρωσικές δυνάμεις, φυσιολογικά θα αναγκαστούμε να ζητήσουμε βοήθεια», δήλωσε χαρακτηριστικά.

16.33 Συνεδριάζει εκτάκτως ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία της Ευρώπης, στη Βιέννη.

16.25 Ο εκπρόσωπος της Ουκρανίας στον ΟΗΕ δηλώνει ότι η χώρα προετοιμάζεται να αμυνθεί ενάντια στη Ρωσία.


(Κάτοικοι της Κριμαίας υποδέχονται «θερμά» τον ρωσικό στρατό)

16.20 Όπως μεταδίδουν ανταποκριτές από τη Μόσχα, «επικρατεί εθνικιστική έξαρση στην πόλη με τις σημαίες της Ρωσίας να ανεμίζουν σε πολλά μπαλκόνια και τον κόσμο να ζητάει επίθεση στην Ουκρανία»

16.15 Η Ουκρανία αποσύρει τα σκάφη της ακτοφυλακής από τα λιμάνια της Κριμαίας όπως το Κερτς και τη Σεβαστούπολης, σύμφωνα με το Reuters. Τα πλοία κατευθύνονται προς την Οδησσό και την Μαριούπολη


(Ειδικές δυνάμεις του ρωσικού στρατού καταλαμβάνουν θέσεις στην Κριμαία)

16.10 Ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι καταδικάζει την «απίστευτη επιθετικότητα της Ρωσίας» και υπογραμμίζει ότι η χώρα μπορεί να αποβληθεί από τους G8.

16.07 Η κρίση στην Ουκρανία μπορεί να επιλυθεί χωρίς όπλα, δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών Κρίστιαν Βιγκένιν

16.04 Στα κεντρικά κτήρια διοίκησης του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού στη Σεβαστούπολη-ακροβολισμένος στρατιώτης στην ταράτσα του κτηρίου

Φωτό BBC: Will Vernon

15.59 Το Βερολίνο καλεί τη Ρωσία να παύσει να παραβιάζει την κυριαρχία της Ουκρανίας

15.52 Ακύρωσαν τη συμμετοχή τους στους G8 Γαλλία και Βρετανία

15.50 O Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Frank-Walter Steinmeier τόνισε ότι η κατάστηση στην Ουκρανία κρίνεται εξαιρετικά επικίνδυνη

15.45 O Aρχιεπίσκοπος της Ορθόδοξης Εκκλησίας ευλόγησε τους Ουκρανούς στρατιώτες σε στρατόπεδο

Φωτό: Myroslava Petsa

15.39: Βίντεο από ρωσικά στρατεύματα στη Σεβαστόπολη:


15.28: Oι δηλώσεις Ράσμουσεν:



15.27
: Ο πλουσιότερος Ουκρανός, Rinat Akhmetov, δήλωσε ότι θα κάνει ό, τι μπορεί για να διατηρηθεί η ενότητα της Ουκρανίας. Σε ανακοίνωση της εταιρείας του προειδοποιεί ότι το μέλλον της Ουκρανίας βρίσκεται σε κίνδυνο.

15.18: Παρέμβαση του Πάπα Φραγκίσκου για την Ουκρανία: Όλες οι πλευρές να συνεργαστούν για να ξεπεράσουν τις παρεννοήσεις και να χτίσουν ένα μέλλον μαζί

15.09: Ο Ουκρανός υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών Andrii Deshchytsia σύμφωνα με το BBC δήλωσε ότι έχει επιχειρήσει πολλές φορές να συνομιλήσει με τον Ρώσο ομόλογό του Sergei Lavrov, επί τρεις ημέρες, ωστόσο σύμφωνα με τον ίδιο ο κ. Lavrov δεν απαντά.

14.47: Η Λιθουανία ανακαλεί τον πρέσβη της από την Ρωσία

14.43: Φιλορώσοι πολίτες μετέβησαν στην ουκρανική βάση για να στηρίξουν τα ρωσικά στρατεύματα



14.39:
Ο ανταποκριτής του Guardian, Shaun Walker, ανέφερε ότι έπειτα από διαπραγματεύσεις οι Ρώσοι στρατιωτές δήλωσαν ότι προς το παρόν δεν θα εισβάλουν στη βάση και οι Ουκρανοί δεν θα φύγουν

14.17: Oι ένοπλοι βρίσκονται σε ουκρανική στρατιωτική βάση στη θέση Privolnoye και σύμφωνα με το Associated Press το κομβόι αποτελείται από 13 στρατιωτικά οχήματα με 30 άντρες και τέσσερα τεθωρακισμένα οχήματα.

14.11: H Ρωσία παραβιάζει τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών αναφέρει ο Ράσμουσεν και καλεί και τις δύο πλευρές να συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση της κατάστασης

14.08: Έκτακτη ανάρτηση του AP αναφέρει ότι εκατοντάδες ένοπλοι χωρίς διακριτικά περικυκλώνουν ουκρανική στρατιωτική βάση, απαγορεύοντας στους στρατιώτες να φύγουν

14.05: To NATO διά στόματος Ράσμουσεν τονίζει ότι η Ρωσία απειλεί την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη

13.58: Διεθνή μέσα δημοσιεύουν φωτογραφίες με Ρώσους στρατιώτες και στρατιωτικά οχήματα έξω από την ουκρανική βάση της Perevalne στην Κριμαία

13.50: Ο Ουκρανός πρωθυπουργός καλεί τον Πούτιν να διατάξει την απόσυρση των στρατιωτικών δυνάμεων, λέγοντας ότι είμαστε «ένα βήμα πριν την καταστροφή»

13.46:
Η Ιαπωνία, χώρα μέλος της ομάδας των G8, απηύθυνε έκκληση για σεβασμό «της εδαφικής ακεραιότητας» στην κρίση που εκτυλίσσεται στην Ουκρανία, μια χώρα που βρίσκεται υπό την απειλή μιας ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης.

13.40:
Σε λίγα λεπτά η συνεδρίαση του ΝΑΤΟ για την Ουκρανία

13.27: Το Γαλλικό Πρακτορείο μεταδίδει: Ο Ουκρανός υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Arseniy Yatsenyuk κατηγορεί τη Ρωσία για την «κήρυξη ενός πολέμου» που θα είναι το αποτέλεσμα ενδεχόμενης περαιτέρω κλιμάκωσης

13.00: H υπηρεσία συνοριακής φύλαξης της Ρωσίας είπε σήμερα ότι περίπου 675.000 Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει την χώρα τους κι έχουν καταφύγει στη Ρωσία στο διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου φέτος και ότι υπάρχουν ενδείξεις μιας «ανθρωπιστικής καταστροφής» μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιτάρ- Τας.

Φιλορώσος κρατά την εικόνα της Παναγίας μπροστά από τα Άγαλμα του Λένιν στη Συμφερόπολη της Κριμαίας - της ανταποκρίτριας της RAI  Lucia Goracci

Oυκρανοί στρατιώτες σε στρατόπεδο

Φωτό: Lucia Goracci

Κάτοικος της Συμφερόπολης-φωτό της Lucia Goracci

Η ρωσική σημαία κυματίζει σε ουκρανικό κυβερνητικό κτήριο-φωτό Lucia Goracci

Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου – Σωτήρης Σκουλούδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης