Του Κώστα Μπετινάκη

Αποφασιστική ψηφοφορία για το αν η χερσόνησος της Κριμαίας θα καταστεί ως το τέλος Μαρτίου αναπόσπαστο τμήμα της Ρωσίας ή θα παραμείνει Αυτόνομη Δημοκρατία στους κόλπους της Ουκρανίας διεξάγεται από το πρωί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το δίλημμα του ψηφοδελτίου για όσους προσέλθουν στις κάλπες είναι:

1. Υπέρ της επανένωσης της Κριμαίας με τη Ρωσία, ως μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

2. Υπέρ της αποκατάστασης του Συντάγματος του 1992 και του καθεστώτος της Κριμαίας, ως μέρος της Ουκρανίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα εκλογικά τμήματα των 27 περιφερειών της Κριμαίας παραμένουν ανοικτά από τις 8.00 το πρωί ως τις 8.00 το βράδυ, τα ψηφοδέλτια έχουν τυπωθεί και περιμένουν να καταμετρηθούν ως αργά τη νύχτα.

Τα πρώτα προκαταρκτικά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος για την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία θα γίνουν γνωστά λίγο μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων στις 20.00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε το Σάββατο ο Μιχαΐλο Μαλίτσεφ, πρόεδρος της επιτροπής που διοργανώνει το δημοψήφισμα.

«Τα οριστικά αποτελέσματα της ψηφοφορίας θα ανακοινωθούν το πρωί της Δευτέρας» σημείωσε.


(Παιδιά με ρωσικές σημαίες σε διαδήλωση στο κέντρο της Σεβαστούπολης προχτές)

Περίπου 10.000 μέλη του τοπικού στρατού που σχηματίστηκε πρόσφατα, καθώς και πλέον των 5.000 αστυνομικών εγγυώνται την ομαλή διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, καθώς και 135 διεθνείς παρατηρητές από 23 χώρες, όπως οι Αυστρία, Γερμανία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Ουγγαρία, Ιταλία, Λετονία και Πολωνία, μαζί με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέλη ευρωπαϊκών Κοινοβουλίων, διεθνώς αναγνωρισμένους νομικούς, ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και 1.240 τοπικούς παρατηρητές, παρακολουθούν τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας.

Τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας παρακολουθούν επίσης 623 διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι, που αντιπροσωπεύουν 169 διεθνή Μέσα.

Αντιδράσεις

Το Σάββατο το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας έκανε την ύστατη απόπειρα να εμποδίσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στην Κριμαία, ψηφίζοντας την κατάργηση του Ανώτατου Συμβουλίου της Κριμαίας.

Χτες στα Ηνωμένα Έθνη η Ρωσία -με το δικαίωμα ενός από τα πέντε μόνιμα μέλη- πρόβαλε βέτο, εμποδίζοντας την εφαρμογή απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας που θα χαρακτήριζε παράνομο το δημοψήφισμα στην Κριμαία, καλώντας όλα τα μέλη του ΟΗΕ να μην αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα.

Το σκεπτικό που προωθούσαν οι ΗΠΑ ήταν πως η αμφισβητούμενη κυβέρνηση στο Κίεβο δεν είχε δώσει εξουσιοδότηση για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

«Δεν ήταν μυστικό πως η Ρωσία θα ψήφιζε εναντίον της πρότασης των ΗΠΑ» είπε ο Ρώσος αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ πρέσβης Vitaly Churkin, προσθέτοντας πως η Μόσχα θα σεβαστεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Κριμαία.

Σύμφωνα με ρωσικούς διπλωματικούς κύκλους, η αμερικανική πρόταση προς το Συμβούλιο Ασφαλείας ήταν ανεδαφική. «Εξηγείται μόνο επειδή οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει την απεριόριστη επιθυμία τους να πολιτικοποιήσουν την ήδη πολύπλοκη κατάσταση, προκαλώντας διεθνή υστερία στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες προς όφελος των αμερικανικών γεωπολιτικών συμφερόντων.»

Γκίζι εναντίον Μέρκελ

Η αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου έχει δημιουργήσει ένα προηγούμενο που δίνει το δικαίωμα στους κατοίκους της Κριμαίας αλλά και στους Βάσκους και τους Καταλανούς το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού. Αυτό δήλωσε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Γερμανία Γκρεγκόρ Γκίζι, ξεσπαθώνοντας εναντίον της υποστήριξης από την καγκελάριο Μέρκελ αντιποίνων εναντίον της Ρωσίας.

Ο Γκίζι, επικεφαλής του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης στην Μπούντεσταγκ, εξέφρασε τον αποτροπιασμό του που η γερμανική κυβέρνηση δεν αντιδρά εναντίον της ανόδου της ακροδεξιάς στην ουκρανική κυβέρνηση, την οποία αντιθέτως υποστηρίζει.

«Δεν κάνουμε κάτι για τους φασίστες στην Ουκρανία. Το κόμμα “Σβόμποντα” έχει σχέσεις με τα νεοναζιστικά κόμματα, το NPD (γερμανικό) και άλλα ευρωπαϊκά της ίδιας κατηγορίας». Ο Γκίζι επικαλέστηκε ομιλία του Ουκρανού ακροδεξιού ηγέτη Oleg Tyagnibok, που καλούσε τον ουκρανικό λαό «να πάρει τα όπλα για να πολεμήσει τα ρωσικά γουρούνια, τους Γερμανούς, τα εβραϊκά γουρούνια και άλλους…».

Ο Γκίζι είπε πως το ΝΑΤΟ άνοιξε το κουτί της Πανδώρας, προσθέτοντας πως «εκείνο που επιτράπηκε στο Κοσσυφοπέδιο θα πρέπει να επιτραπεί και σε άλλους…».

Δημοσκόπηση

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του GfK, που έγινε την Πέμπτη και την Παρασκευή στην Κριμαία σε δείγμα 600 ατόμων, το 70% είπε πως θα ψηφίσει υπέρ της ένταξης στην Ρωσία, ενώ το 11% εκφράστηκε υπέρ της παραμονής της Κριμαίας στην Ουκρανία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης