Κρίσιμο τεστ για την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, θεωρείται η σημερινή ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο της ευρωπαϊκής χώρας για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ). Χαρακτηριστικές του κλίματος που έχει διαμορφωθεί είναι οι χθεσινές δηλώσεις του Τόμας Όπερμαν, ηγετικού στελέχους των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), ο οποίος εκτίμησε ότι η κυβέρνηση Μέρκελ είναι πιθανό να «πέσει» σύντομα, εάν η καγκελάριος δεν καταφέρει να πείσει τους «αντάρτες» στον συνασπισμό της να ψηφίσουν υπέρ της ενίσχυσης του μηχανισμού για τη διάσωση του ευρώ.

Σε συνέντευξή του στο Reuters, o Τόμας Όπερμαν καταλόγισε σημαντικές ευθύνες στην Άνγκελα Μέρκελ για την επιδείνωση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, τονίζοντας ότι οι μέχρι στιγμής χειρισμοί της έχουν πλήξει την εικόνα της χώρας διεθνώς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο συνασπισμός αποτελεί ήδη μια πολιτική αποτυχία. Πολλοί βουλευτές αντιλαμβάνονται ότι, εάν η Μέρκελ δεν εξασφαλίσει μια πλειοψηφία στις τάξεις του συνασπισμού, τότε το τέλος ενδέχεται να έλθει πολύ γρήγορα για την κυβέρνησή της» σημείωσε.

Ωστόσο, εκτίμησε ότι ο κίνδυνος να «πέσει» ο συνασπισμός δεν είναι μεγάλος, καθώς οι τροπολογίες που έγιναν στο επίμαχο νομοσχέδιο ενδέχεται να κινητοποιήσουν τους Συντηρητικούς της Μέρκελ και τους Ελεύθερους Δημοκράτες και να τους ωθήσουν να ταχθούν υπέρ στη σχετική ψηφοφορία.

Η Κάτω Βουλή της Γερμανίας θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα εγκρίνει το νομοσχέδιο για το ΕΤΧΣ, κυρίως επειδή το SPD και οι Πράσινοι το υποστηρίζουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια προκαταρτική διαδικασία εντός των κομματικών γραμμών την Τρίτη έδειξε ότι η πλειοψηφία που διαθέτει είναι εξαιρετικά ισχνή και θα πρέπει να καταβάλει κι άλλη προσπάθεια να πείσει τους διαφωνούντες ακόμα και στο δικό της κόμμα, τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU).

Η συνεισφορά της Γερμανίας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας EFSF θα αυξηθεί από 123 δισ. ευρώ σε 211 δισ. ευρώ υπό μορφή εγγυήσεων. Η διαδικασία απαιτεί την έγκριση των 17 χωρών-μελών της Ευρωζώνης και οι Ευρωπαίοι ηγέτες ελπίζουν ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης