Άνοιξαν πριν από λίγο, στις 08:00 τοπική ώρα οι κάλπες για το δημοψήφισμα που θα κρίνει εάν θα ανεξαρτητοποιηθεί ή όχι το Νότιο Σουδάν, μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου στη Τζούμπα.

Χιλιάδες άνθρωποι είχαν σχηματίσει ουρές στα εκλογικά κέντρα για να ψηφίσουν πολύ πριν ανοίξουν. «Η μέρα που περιμέναμε εδώ και πολύ καιρό ήρθε», δήλωσε ένας πολίτης του Νότιου Σουδάν μπροστά στο μαυσωλείο του Τζον Γκαράνγκ, ενός ηγέτη των ανταρτών του νότου ο οποίος είχε σκοτωθεί το 2005 σε πτώση ελικοπτέρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκατομμύρια πολίτες θα συμμετάσχουν κι αναμένεται να προκρίνουν την διχοτόμηση της μεγαλύτερης σε έκταση χώρας στην Αφρική.

Αν και αρκετοί αναλυτές και πολιτικοί παρατηρητές σημείωναν πως το γεγονός ότι ήρθε η ημέρα του δημοψηφίσματος χωρίς να ξεσπάσει εκ νέου πόλεμος είναι επίτευγμα αφ’ εαυτού, υπάρχουν φλέγοντα ζητήματα που απομένουν να λυθούν- πού θα βρίσκονται τα νέα σύνορα, πώς θα μοιραστούν τα έσοδα από τον πετρελαϊκό πλούτο της χώρας, κ.ά.

«Ασφαλώς θα ψηφίσω υπέρ της ανεξαρτησίας. Θέλουμε να απελευθερωθούμε από τους Άραβες», είπε ένας ιερωμένος ενώ το ποίμνιο του τραγουδούσε σε μια εκκλησία στην Τζούμπα, αναφερόμενος στο γεγονός ότι η κυβέρνηση στο Χαρτούμ κυριαρχείται από τους μουσουλμάνους του βορρά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ημερομηνία του δημοψηφίσματος είχε καθοριστεί στην ειρηνευτική συμφωνία του 2005 η οποία είχε τερματίσει την έσχατη -ως σήμερα- αιματηρή σύρραξη βορρά-νότου.

Δημοψήφισμα διεξάγεται και στην περιοχή Αμπγέι, οι κάτοικοι της οποίας καλούνται να αποφασίσουν εάν θέλουν να ενταχθούν στο νότο ή στο βορρά.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα ανέφερε, σε κείμενό του που δημοσίευσε στη θέση του κυρίου άρθρου της η εφημερίδα The New York Times, ότι η ειρηνική και εύτακτη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος μπορεί να συμβάλλει στην αποκατάσταση ομαλών σχέσεων της χώρας του με το Σουδάν- προειδοποιώντας ότι μια «χαοτική» ψηφοφορία θα σημάνει περισσότερη «απομόνωση» για το Χαρτούμ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης