Κρίσιμο υπουργικό για το μέλλον της κυβέρνησης Λέτα

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 26 Αυγούστου 2013, 15:33
Κρίσιμο υπουργικό για το μέλλον της κυβέρνησης Λέτα
Την υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης αναμένεται να αποδειχθεί καθοριστικής σημασίας για το μέλλον της κυβέρνησης του Ενρίκο Λέτα.

Το κόμμα της κεντροδεξιάς του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, διαμέσου του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής του ομάδας στη βουλή Ρενάτο Μπρουνέτα, ζητεί την πλήρη κατάργηση του φόρου στην κύρια κατοικία.

Η κεντροαριστερά απαντά ότι υπάρχουν και άλλες προτεραιότητες και ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν όλοι οι διαθέσιμοι οικονομικοί πόροι, μόνον για την απάλειψη του συγκεκριμένου φόρου.

Στην πραγματικότητα όμως το θέμα που προκαλεί τις σοβαρότερες πολιτικές εντάσεις είναι το μέλλον του ιδίου του Μπερλουσκόνι.

Οι ιθύνοντες του κόμματος Λαός της Ελευθερίας (PdL) υπογραμμίζουν ότι «η ιταλική συντηρητική παράταξη δεν μπορεί να μείνει χωρίς την πολιτική εκπροσώπηση που της αξίζει, με την αποπομπή του ηγέτη της από το κοινοβούλιο».

Αναφέρονται στην συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της γερουσίας, την 9η Σεπτεμβρίου, η οποία πρόκειται να ασχοληθεί με την αποπομπή —ή μη— του Μπερλουσκόνι από το αξίωμα του γερουσιαστή.

Το PdL συνεχίζει να ζητεί να βρεθεί «πολιτική διέξοδος» (agibilita politica) που να επιτρέψει στον μεγιστάνα του Τύπου και πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας να συνεχίσει να ηγείται της πολιτικής αυτής δύναμης και να μην εγκαταλείψει την γερουσία.

Το πολιτικό πρόβλημα αναμένεται να είναι στο επίκεντρο της νέας συνάντησης, πριν από το υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης, που αναμένεται να έχουν ο πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και γραμματέα του PdL Αντζελίνο Αλφάνο.

Πριν από λίγο ο ίδιος ο Μπερλουσκόνι κάλεσε τους βουλευτές και γερουσιαστές της παράταξής του να σταματήσουν να συνομιλούν με τους δημοσιογράφους «για να μην δοθεί η ευκαιρία (. . .) να γίνουν προσπάθειες παρερμηνείας και χειραγώγησης, οι οποίες βλάπτουν την συνοχή της κεντροδεξιάς».

Η πλειοψηφία του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (PD), πάντως, συνεχίζει να υποστηρίζει ότι «είναι όλοι ίσοι έναντι του νόμου» και ότι «στην περίπτωση της καταδίκης του Μπερλουσκόνι από το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της Ιταλίας δεν μπορεί να γίνει κανενός είδους διάκριση».

Πάντως ορισμένα στελέχη της κεντροαριστεράς, όπως ο πρώην πρόεδρος της βουλής, Λουτσιάνο Βιολάντε, τάσσονται υπέρ μιας πιο διαλλακτικής προσέγγισης του θέματος. Για τον Βιολάντε, «αν το επιθυμεί, ο Μπερλουσκόνι έχει το δικαίωμα να προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο ζητώντας [από αυτό] να εκφρασθεί για το αν πρέπει να αποπεμφθεί πράγματι από γερουσιαστής».

Η πολιτική αβεβαιότητα προκαλεί αστάθεια στο πεδίο των αγορών: στο χρηματιστήριο του Μιλάνου, ο γενικός δείκτης κατέγραφε πτώση 2,4% προ ολίγου.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 26 Αυγούστου 2013, 15:44