Σε ατμόσφαιρα νέας εσωτερικής πόλωσης, με ανοικτό το θέμα της υποψηφιότητας του Ερντογάν για την προεδρία της χώρας, και λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την αναμενόμενη δριμεία σύγκρουση συνδικάτων και αντιπολίτευσης με την τουρκική κυβέρνηση (ενόψει της Πρωτομαγιάς),πραγματοποιείται η τετραήμερη επίσκεψη του προέδρου της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ στην Τουρκία.

Ο γερμανός Πρόεδρος Γκάουκ σε δηλώσεις του στην τουρκία, στο πλαίσιο της εκεί επίσημης επίσκεψής του, δεν παρέλειψε να επικρίνει την πορεία που έχει χαράξει ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πρέπει να απαγορεύσει κάποιος το twitter ή το youtube», αναρωτήθηκε ο γερμανός Πρόεδρος κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον τούρκο ομόλογό του Αμντουλάχ Γκιουλ;

Ένα ακόμη ερώτημα, όπως είπε, είναι γιατί μια τόσο ισχυρή κυβέρνηση όπως αυτή του Ερντογάν πρέπει να επηρεάζει τη δικαιοσύνη. «Θα ενισχύσει αυτό όντως τη δημοκρατία», αναρωτήθηκε;

Η ευρωπαϊκή δημοκρατία είναι το καλύτερο μοντέλο για το μέλλον της Τουρκίας και ως προς αυτό δεν υπάρξει εναλλακτική επιλογή, υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Γιοάχιμ Γκάουκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο μελλοντικής ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, ο γερμανός Πρόεδρος απάντησε: «Δεν γνωρίζουμε εάν και πότε θα γίνει αυτό».

Έμφαση στο συριακό δίνει η τουρκική κυβέρνηση

Η επίσκεψη του γερμανού προέδρου, αποτελεί μια ευκαιρία για την κυβέρνηση Ερντογάν να στρέψει την προσοχή της κοινής γνώμης προς στο θέμα της Συρίας και να προβάλλει τη συμβολή της στις διεθνείς προσπάθειες επίλυσής του.

Η έμφαση που δίνεται για το θέμα της Συρίας έγινε ορατή από την πρώτη στιγμή, καθώς ο πρόεδρος Γκάουκ ξεκίνησε την επίσκεψή του με μετάβασή του σε στρατόπεδο στην περιοχή του Καραμάνμαρας, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, όπου φιλοξενούνται πάνω από 15,000 Σύροι πρόσφυγες.

«Θα πρέπει να ερευνήσουμε περισσότερο τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε αυτούς του ανθρώπους» δήλωσε ο γερμανός Πρόεδρος, ο οποίος συναντήθηκε επίσης με μερικούς από τους 300 γερμανούς στρατιώτες που φυλάσσουν από το 2012 τις δυο συστοιχίες Πάτριοτ που έχει εγκαταστήσει εκεί η Γερμανία, η Ολλανδία και οι ΗΠΑ για την προστασία της Τουρκίας, λόγω του εμφύλιου πολέμου στη Συρία.
Ο γερμανός Πρόεδρος εξήρε τις προσπάθειες της Τουρκίας για την παροχή βοήθειας προς τους σύρους πρόσφυγες.

Η επίσκεψη του Προέδρου Γκάουκ όμως είναι και μια ευκαιρία να τονιστούν οι στενές πολιτιστικές σχέσεις των δυο χωρών κάτι που είχε άλλωστε προβάλλει η ιδιαίτερα και η καγκελάριος Άγκελα Μέρκέλ κατά την τελευταία επίσκεψή της στην Τουρκία, πέρα από τη γνωστή ένστασή της απέναντι στην πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό, τα εγκαίνια του πρώτου τουρκογερμανικού πανεπιστημίου που γίνονται σήμερα στην Κωνσταντινούπολη από τον πρόεδρο Γκάουκ και τον πρόεδρο Γκιούλ αποτελούν ένα ακόμη βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

O γερμανός πρόεδρος Γκάουκ ήταν σαφέστατος

Σχόλιο της γερμανικής Die Welt για την επίσκεψη του γερμανού Προέδρου Γιοάχιμ Γκάουκ στην Τουρκία εστιάζεται στην κριτική που άσκησε ανοιχτά στον τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν:

«Πολιτικά ο Ερντογάν απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την ΕΕ, η οποία έχει συγκεκριμένους κανόνες συμπεριφοράς για μια χώρα που θέλει να γίνει μέλος του ευρωπαϊκού κλαμπ. Στο όνομα αυτής της κοινότητας ο Γκάουκ έχει το δικαίωμα να αναφερθεί σε αυτό το χάσμα μεταξύ επιθυμίας και πραγματικότητας της τουρκικής πολιτικής.

«Ο Γκάουκ αισθάνεται όμως και προσωπικά υπόχρεος να πάρει θέση. Επειδή έζησε στο πετσί του την κακοβουλία ενός αυταρχικού καθεστώτος, μίλησε διεξοδικά στην Άγκυρα για το κράτος δικαίου και τη σημασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Παραμέρισε την ευγένεια της διπλωματίας, επέλεξε ξεκάθαρες κουβέντες και μίλησε για εξελίξεις που ‘τον τρομάζουν’. Πιο σαφής δεν μπορεί να είναι ένας Πρόεδρος».

Πηγή: Deutsche Welle
Επιμέλεια: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης