Βοήθεια για την καταπολέμηση των πυρκαγιών υποσχέθηκε ότι θα στείλει ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, στον Ρώσο ομόλογό του, Ντμίτρι Μεντβέτνεφ, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

«Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας την Πέμπτη ο Ομπάμα είπε στον Μεντβέντεφ ότι οι ΗΠΑ απαντούν στην έκκληση της Ρωσίας για τεχνική βοήθεια, προκειμένου να καταπολεμήσει τις πυρκαγιές» διευκρίνισε η αμερικανική προεδρία σε ανακοίνωσή της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια ώρα, ο ρωσικός Τύπος και το Διαδίκτυο είναι γεμάτα με μαρτυρίες για την επικίνδυνη διαχείριση από μέρους της κυβέρνησης της κρίσης που έχει προκαλέσει ο καύσωνας, ενώ υπάρχουν και κατηγορίες ότι δεν αναφέρονται όλοι οι θάνατοι που οφείλονται στα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Η εφημερίδα «Tvoi Den αναφέρει μάλιστα σε σημερινό της φύλλο ότι το Τμήμα Υγείας της Μόσχας απαγόρευσε στους γιατρούς να διαγιγνώσκουν «θερμοπληξία», για να απαλύνουν «τα στατιστικά των θανάτων που συνδέονται με τον καύσωνα».

Πολλοί γιατροί, που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, όταν ερωτήθηκαν από το πρακτορείο Interfax, επιβεβαίωσαν αυτή την πληροφορία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Υπήρξε προφορική διαταγή. Ακόμα κι αν η θερμοκρασία πέσει, η εντολή ισχύει μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου» είπε ένας γιατρός.

«Δεν υπάρχει τέτοια εντολή» δηλώνει από τη μεριά της μία υπεύθυνη του Τμήματος Υγείας της Μόσχας, όταν ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο, αν και η υπηρεσία αρνήθηκε να δώσει τα στατιστικά στοιχεία για τους θανάτους που καταγράφηκαν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο στη Μόσχα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στα χέρια του το Γαλλικό Πρακτορείο από τις υπηρεσίες της Μόσχας, ο αριθμός των θανάτων στην πόλη αυξήθηκε τον Ιούλιο κατά 50% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι και έφτασε περίπου τους 5.000.

Διαβάστε επίσης:
Φωτιά σε απόσταση αναπνοής από πυρηνικές εγκαταστάσεις, 13 Αυγούστου 2010, 11:40

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης