Κροατία: Επιθεωρητές ερευνούν τα αίτια της πυρκαγιάς σε οίκο ευγηρίας

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 14 Ιανουαρίου 2020, 13:05
Κροατία: Επιθεωρητές ερευνούν τα αίτια της πυρκαγιάς σε οίκο ευγηρίας

Επιθεωρητές της πυροσβεστικής υπηρεσίας της Κροατίας, σε συνεργασία με ομάδες εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Εσωτερικών και ερευνητές της αστυνομίας, διεξάγουν έρευνα προκειμένου να εξακριβωθούν τα αίτια της φονικής πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε το περασμένο Σάββατο σε γηροκομείο στο Αντράσεβατς και στοίχισε τη ζωή σε έξι ηλικιωμένους.

Οι Αρχές δηλώνουν πως η υπόθεση θα διαλευκανθεί και οι υπεύθυνοι της τραγωδίας θα οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης, ενώ την ίδια ώρα υπουργοί και εκπρόσωποι των αρμοδίων υπηρεσιών υπογραμμίζουν πως το τραγικό αυτό περιστατικό δεν πρόκειται να μείνει ανεξιχνίαστο.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας Ντάβορ Μποζίνοβιτς δήλωσε ότι το 2012 η πυροσβεστική υπηρεσία είχε κάνει έλεγχο πυρασφάλειας στον οίκο ευγηρίας, όταν εκείνη την περίοδο η διοίκηση του γηροκομείου εξέταζε το ενδεχόμενο επέκτασης των κτηριακών συγκροτημάτων. Επεσήμανε, επίσης, ότι η υπόθεση πλέον είναι αντικείμενο ποινικής έρευνας και οι αρμόδιες αρχές θα φθάσουν σε ασφαλή συμπεράσματα.

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την περιφέρεια της Κράπινα - Ζάγκοριε, το γηροκομείο είχε άδεια λειτουργίας για μικρότερο αριθμό ατόμων σε σχέση με τον πραγματικό αριθμό των ενοίκων. Το γηροκομείο είχε άδεια λειτουργίας και δυνατότητα φιλοξενίας οκτώ ατόμων το 2012 και έλαβε μία συμπληρωματική άδεια για επιπλέον πέντε άτομα το 2013. Ωστόσο, ο συνολικός αριθμός των 13 ατόμων που προβλεπόταν στην άδεια λειτουργίας του γηροκομείου δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα, αφού, όταν εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, στο γηροκομείο βρίσκονταν 26 ηλικιωμένοι.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 14 Ιανουαρίου 2020, 14:03