Ο υποψήφιος μιας συμμαχίας αριστερών και οικολόγων, ο Τόμισλαβ Τομάσεβιτς, εξελέγη χθες δήμαρχος του Ζάγκρεμπ, επικρατώντας καθαρά του δεξιού αντιπάλου του στον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας, σύμφωνα με τα σχεδόν οριστικά επίσημα αποτελέσματα.

Ο κ. Τομάσεβιτς έλαβε πάνω από το 65% των ψήφων, ξεπερνώντας τον λαϊκό τραγουδιστή και υποψήφιο της δεξιάς Μίροσλαβ Σκόρο. Θα διαδεχθεί τον Μίλαν Μπάντιτς, δήμαρχο της πόλης για πάνω από είκοσι χρόνια, που είχε κατηγορηθεί για διαφθορά προτού πεθάνει τον Φεβρουάριο από καρδιακή ανακοπή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Τόμισλαβ Τομάσεβιτς χαρακτηρίζεται σύμβολο μιας νέας γενιάς Κροατών πολιτικών, χωρίς δεσμούς με κάποιο από τα δύο κυρίαρχα πολιτικά κόμματα που εναλλάσσονται στην εξουσία.

Μετά την ανεξαρτησία της Κροατίας από την πάλαι ποτέ Γιουγκοσλαβία το 1991, στην εξουσία εναλλάσσονται το δεξιό κόμμα HDZ (στην εξουσία σήμερα) και οι σοσιαλδημοκράτες (νυν αντιπολίτευση).

Ο κ. Τομάσεβιτς, 39 ετών, δεσμεύτηκε στην προεκλογική του εκστρατεία να εξαλείψει την ευνοιοκρατία και τη διαφθορά στην κροατική πρωτεύουσα. Υποσχέθηκε να κάνει το Ζάγκρεμπ «πιο πράσινο, πιο δίκαιο, πιο αποτελεσματικό και πιο διαφανές».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συμμαχία της οποίας ηγείται το κόμμα του, το Mozemo («Μπορούμε»), κατέλαβε 23 έδρες στη συνέλευση του δήμου από τις 47 στις εθνικές δημοτικές εκλογές, πριν από δύο εβδομάδες. Ο Τόμισλαβ Τομάσεβιτς είχε θέσει για πρώτη φορά υποψηφιότητα για το αξίωμα του δημάρχου της πρωτεύουσας το 2017, αλλά τότε δεν είχε συγκεντρώσει παρά το 4% των ψήφων.

Κατόπιν εξελέγη βουλευτής όταν το Mozemo μπήκε στο κροατικό κοινοβούλιο την περασμένη χρονιά. Αυτό δεν εμπόδισε κάποιους να επισημαίνουν την έλλειψη εμπειρίας του.

Μια από τις κυριότερες προκλήσεις για τον νέο δήμαρχο θα είναι η ανοικοδόμηση της παλιάς πόλης, που υπέστη τεράστιες ζημιές από τον σεισμό του Μαρτίου του 2020.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης