Κροατία: Ο Μπόρις Σπρεμ πρόεδρος της νέας Βουλής

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2011, 14:51
Κροατία: Ο Μπόρις Σπρεμ πρόεδρος της νέας Βουλής
O Μπόρις Σπρεμ από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDP) εξελέγη νέος πρόεδρος της Κροατικής Βουλής, με ομόφωνη απόφαση των μελών της, την πρώτη που λαμβάνεται από τη συγκρότησή της σε Σώμα. Υπέρ του Μπόρις Σμπρεμ, υποψήφιου του κεντροαριστερού συνασπισμού «Κουκουρίκου», ψήφισαν και οι 134 παρόντες βουλευτές.

Η νέα Βουλή έχει 151 βουλευτές και αντιπροέδρους τους Γιόσιπ Λέκο και Νέναντ Στάζιτς από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDP), τον Μίλοραντ Μπάτινιτς από το Κροατικό Λαϊκό Κόμμα (HNS) και την πρώην πρωθυπουργό Γιάντρανκα Κόσορ και τον πρώην πρόεδρο της Βουλής Βλάντιμιρ Σεκς από την Κροατική Δημοκρατική Ένωση (HDZ).

Ο μέχρι πρότινος πρόεδρος της Βουλής, Λούκα Μπέμπιτς, δήλωσε ότι οι βουλευτές ήταν ιδιαίτερα δραστήριοι την προηγούμενη περίοδο και ότι είναι περήφανος για τα όσα έχουν επιτευχθεί, επισημαίνοντας ότι η ένταξη της Κροατίας στο ΝΑΤΟ και η ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. ήταν οι δύο σημαντικότεροι στρατηγικοί στόχοι που υλοποιήθηκαν μετά την ανεξαρτητοποίηση της χώρας, πριν από 20 χρόνια.

«Η Κροατική Βουλή διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο σε αυτό και μπορώ να πω με ικανοποίηση ότι υπήρξε πάντα ομοφωνία των πολιτικών κομμάτων όσον αφορά στους εθνικούς στρατηγικούς στόχους» είπε.
Ο νέος πρόεδρος της Κροατικής Βουλής, Μπόρις Σμπρεμ, είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής και μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.

Έχει διατελέσει αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του Ζάγκρεμπ, γενικός γραμματέας της Κροατικής Λέσχης Αυτοκινήτου, διευθυντής του γραφείου του προέδρου της Κροατίας και βουλευτής.

Στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στην Κροατία στις 4 Δεκεμβρίου νικητής αναδείχθηκε ο συνασπισμός «Κουκουρίκου», με επικεφαλής τον Ζόραν Μιλάνοβιτς από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα.

Η συντηρητική Κροατική Δημοκρατική Ένωση (HDZ), που ήταν στην εξουσία επί 16 χρόνια, υπέστη σημαντική ήττα, κυρίως λόγω της εμπλοκής στελεχών της σε σειρά σκανδάλων.

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2011, 15:53