Ξαφνικός ''έρωτας'' των ΗΠΑ για την Ελλάδα

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2019, 08:30
Ξαφνικός ''έρωτας'' των ΗΠΑ για την Ελλάδα
Σε νέο γύρο θερμών σχολίων προέβη το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο κάνει λόγο για γεωπολιτικά και οικονομικά οφέλη της Ελλάδας μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών. Χωρίς να εξειδικεύσει, το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών επαινεί εκ νέου την Αθήνα διά στόματος του υπουργού Τζον Σάλιβαν, ο οποίος είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Έλληνα ομόλογό του Γ. Κατρούγκαλο. Επισημαίνεται πως τα θερμά αυτά λόγια διατυπώνονται λίγες ημέρες πριν από την κομβική συνάντηση της Κρήτης, που προγραμματίζεται για τη δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου και στην οποία θα συμμετάσχουν η Ελλάδα, η Κύπρος, το Ισραήλ αλλά και οι ΗΠΑ, αφού για τον σκοπό αυτόν αναμένεται και η έλευση του Μάικ Πομπέο.

Η συνάντηση αυτή αναμένεται να θεσμοποιήσει την ίδρυση του «μίνι ΝΑΤΟ» στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου με τη συμμετοχή της Αιγύπτου, αργότερα και της Ιορδανίας. Παράλληλα, αναμένεται να συμφωνηθεί ενδεχομένως και να υπογραφεί νέα φάση διαδικασιών για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου EastMed από την ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη μέσω Κύπρου - Κρήτης, Δυτικής Ελλάδας με κατάληξη την Ιταλία. Τι ειπώθηκε στη συνομιλία Σάλιβαν - Κατρούγκαλου

Τα οικονομικά και γεωπολιτικά οφέλη που αποκόμισε η Ελλάδα από τη Συμφωνία των Πρεσπών υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Σάλιβαν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «ο αναπληρωτής υπουργός Σάλιβαν επαίνεσε το θάρρος και την ηγεσία που επέδειξε η ελληνική κυβέρνηση στην επίλυση αυτού του θέματος, η οποία θα προσφέρει οικονομικά οφέλη στην Ελλάδα και θα θωρακίσει τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια».Τα οικονομικά και γεωπολιτικά οφέλη που αποκόμισε η Ελλάδα από τη Συμφωνία των Πρεσπών υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Σάλιβαν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο


Η ανακοίνωση αναφέρει ότι ο Αμερικανός υπουργός συνεχάρη επίσημα τον κ. Κατρούγκαλο για την ανάληψη των καθηκόντων του ΥΠΕΞ και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το ελληνικό Κοινοβούλιο επικύρωσε τη Συμφωνία των Πρεσπών και το πρωτόκολλο ένταξης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.

«Ο αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε την ισχυρή υποστήριξη των ΗΠΑ για τη Συμφωνία, καθώς αποτελεί μια ιστορική ευκαιρία για την προώθηση της ασφάλειας και της ευημερίας σε ολόκληρη την περιοχή» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Νωρίτερα ο κ. Σάλιβαν είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, κατά τη διάρκεια της οποίας τον συνεχάρη «για την εφαρμογή της ιστορικής Συμφωνίας των Πρεσπών».Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «ο αναπληρωτής υπουργός επαίνεσε τον πρωθυπουργό για την ισχυρή ηγεσία που επέδειξε για την εξασφάλιση της Συμφωνίας, η οποία θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη σταθερότητα και ευημερία στα Δυτικά Βαλκάνια. Ο αναπληρωτής υπουργός Σάλιβαν έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι οι ΗΠΑ αναμένουν να καλωσορίσουν τη Βόρεια Μακεδονία ως το 30ό μέλος του ΝΑΤΟ».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2019, 09:06