Έτοιμες να παραχωρήσουν τον έλεγχό μιας φυλακής υψίστης Ασφαλείας στο Αφγανιστάν, γεμάτη με μαχητές Ταλιμπάν και υπόπτους για επιθέσεις κατά δυτικών στόχων, είναι οι Η.Π.Α., μετέδωσε το Associated Press.

Η παράδοση της διοίκησης στις αφγανικές δυνάμεις Ασφαλείας πραγματοποιείται στο πλαίσιο συμφωνίας Στρατηγικής Συνεργασίας που υπεγράφη τον περασμένο Μάρτιο ανάμεσα στον πρόεδρο των Η.Π.Α., Barack Obama και τον Αφγανό ομόλογό του, Hamid Karzai, και αφορούσε στην «επόμενη» ημέρα στην ασιατική χώρα, μετά την αποχώρηση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στα τέλη του 2014.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η φυλακή του Μπαγκράμ βρίσκεται 40 χλμ. βόρεια της πρωτεύουσας, Καμπούλ και εντάσσεται διοικητικά στην επαρχία του Παρουάν. Δίπλα στις εγκαταστάσεις βρίσκεται μια από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές βάσεις της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στο Αφγανιστάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Hamid Karzai είχε επανειλημμένα εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για την πρόθεση των Η.Π.Α. να καθυστερήσουν την παράδοση των εγκαταστάσεων στις αφγανικές Αρχές, η οποία είναι προγραμματισμένη να ολοκληρωθεί μέσα στον Σεπτέμβριο.

Ανάμεσα στους 3.000 κρατούμενους βρίσκονται και περίπου 50 φυλακισμένοι διαφορετικών εθνικοτήτων. Ακτιβιστικές οργανώσεις έχουν επανειλημμένα κάνει λόγο για βασανιστήρια φυλακισμένων στο Μπαγκράμ από Αμερικανούς στρατιώτες.

Εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ ανέφερε ότι η παράδοση της φυλακής έχει ουσιαστικά πραγματοποιηθεί το προηγούμενο χρονικό διάστημα, με το 99% του συνολικού χώρου να βρίσκεται ήδη υπό τον έλεγχο των αφγανικών δυνάμεων, χαρακτηρίζοντας «τυπικό» το κομμάτι που απομένει για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

«Οι Η.Π.Α. θα διατηρήσουν το δικαίωμα να συλλαμβάνουν και να θέτουν υπό κράτηση υπόπτους στο Ασφανιστάν», πρόσθεσε ο Jamie Graybeal σε δηλώσεις του στο Associated Press, κίνηση που δείχνει το «ρευστό» κλίμα όσον αφορά στον τομέα της Ασφάλειας μετά την πρόσφατη κλιμάκωση της βίας σε βάρος δυνάμεων της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Φεβρουάριο πολύ κοντά στις εγκαταστάσεις του σωφρονιστικού ιδρύματος εντοπίστηκαν δεκάδες αντίτυπα του Κορανίου, τα οποία είχαν νωρίτερα παραδοθεί στις φλόγες από Αμερικανούς στρατιώτες. Η συγκεκριμένη ενέργεια προκάλεσε την έκρηξη του αφγανικού λαού, με μαζικές διαδηλώσεις να πραγματοποιούνται μέσα στους επόμενους μήνες. Τελικά, το πόρισμα του αμερικανικού στρατού ανέφερε ότι οι στρατιώτες δεν είχαν καμία πρόθεση να προσβάλουν το Ισλάμ με αυτή τους την πράξη.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα επικρατεί έντονος προβληματισμός στο Γενικό Επιτελείο Στρατού των Η.Π.Α. από την αύξηση των επιθέσεων κατά στρατιωτών του ΝΑΤΟ από ενόπλους, οι οποίοι φορούν στολή αστυνομικού ή μέλους του κυβερνητικού στρατού.

Δείτε το video…

Διαβάστε επίσης:
Αφγανιστάν: Στους 15 οι νεκροί στρατιώτες τον Αύγουστο, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 30 Αυγούστου 2012, 03:30
ΗΠΑ: Η έρευνα του στρατού για το κάψιμο αντιτύπων του Κορανίου στο Αφγανιστάν, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 27 Αυγούστου 2012, 23:48
«O πόλεμος πρέπει να δώσει τη θέση του στην ειρήνη», Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 2 Μαΐου 2012, 01:36
Ζήτησε συγνώμη για το κάψιμο του Κορανίου, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2012, 04:42

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης