Την προσδοκία των Η.Π.Α. για επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη μετέφερε στην τουρκική ηγεσία η υπουργός εξωτερικών των Η.Π.Α., Hillary Clinton, σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ». Ωστόσο, όπως αναφέρεται στο ίδιο κείμενο η Άγκυρα έθεσε ως όρο να προβεί η Ελλάδα σε «αντίστοιχα βήματα» στη μουσουλμανική μειονότητα της Δυτικής Θράκης.

Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη την περασμένη Κυριακή στο πλαίσιο της συνάντησης των «Φίλων της Συρίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η κυβέρνηση εργάζεται επί του θέματος, αλλά και η Ελλάδα πρέπει να προβεί σε βήματα σχετικά με τους Τούρκους στη δυτική Θράκη. Είναι σημαντικό το θέμα του εκλεγμένου και όχι διορισμένου μουφτή. Εάν η Ελλάδα προβεί σε θετικά βήματα αυτό θα επιταχύνει τη διαδικασία», επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Η εφημερίδα σημειώνει πως η Hillary Clinton είπε ότι διαθέτει πληροφορίες πως θα υπάρξουν «θετικές εξελίξεις στην Ελλάδα».

Το θέμα της Θεολογικής Σχολής ήρθε ξανά στο προσκήνιο όταν ο πρόεδρος των Η.Π.Α, Barack Obama, δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdogan, στη Σεούλ (στο περιθώριο της 2ης Συνόδου για την Πυρηνική Ασφάλεια) πως άκουσε με ικανοποίηση από τον ισχυρό άνδρα της Τουρκίας την απόφαση για επαναλειτουργία της Σχολής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αργότερα ο Λευκός Οίκος διόρθωσε τη δήλωση αναφέροντας ότι «ο Barack Obama εξέφρασε την προσδοκία της Ουάσιγκτον για επαναλειτουργία».

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης