Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Μενέντεζ, συναντήθηκε σήμερα με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο και αμέσως μετά με δηλώσεις του στους δημοσιογράφους κατέστησε σαφές ότι η πώληση των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία, δεν θα πραγματοποιηθεί αν η Άγκυρα δεν υλοποιήσει συγκεκριμένους όρους.

Ουσιαστικά έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στη γείτονα χώρα, όσον αφορά στο αίτημα της για την πώληση των F-16 ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πωλούν στρατιωτικό υλικό με μοναδικό γνώμονα το κέρδος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μάλιστα ξεκαθάρισε ότι υπάρχει μια σειρά προβλημάτων με την Τουρκία αναφέροντας ενδεικτικά την πρόθεση της Άγκυρας να προμηθευτεί S-400 από τη Ρωσία αλλά και τις υπερπτήσεις που πραγματοποιεί πάνω από το Αιγαίο.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας σημείωσε παράλληλα ότι η λίστα των θεμάτων που πρέπει να επιλυθούν είναι μεγάλη και δεν έχει διαπιστώσει την παραμικρή διάθεση από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να προχωρήσει στην επίλυση τους.

«Ήμουν πολύ σαφής σχετικά με την πώληση των F-16 στην Τουρκία. Πουλάμε τον στρατιωτικό μας εξοπλισμό με βάση κάποια στάνταρντ, με αυτούς που μοιράζονται τις αξίες μας, και όχι απλώς στη βάση του οικονομικού κέρδους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο γερουσιαστής Μενέντεζ είναι ο άνθρωπος που κρατάει τα κλειδιά των F-16, καθώς ως πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων έχει το δικαίωμα να ασκήσει βέτο στην πώληση αμερικανικών οπλικών συστημάτων. Υπό αυτό το πρίσμα, ο γερουσιαστής απαρίθμησε μια σειρά από προβλήματα στα οποία η Άγκυρα θα πρέπει να αλλάξει τη συμπεριφορά και την στάση της. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται:

· Το θέμα της απόκτησης του ρωσικού συστήματος S-400.

· Οι υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά.

· Οι στενές σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία.

· Οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι φυλακίσεις δημοσιογράφων και δικηγόρων.

Παρόλο που αναγνώρισε ότι η λίστα με τα ανοιχτά θέματα είναι μεγάλη, ο γερουσιαστής Μενέντεζ υποστήριξε ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν αυτά τα εκκρεμή θέματα προκειμένου να επιτευχθεί η πώληση και η αναβάθμιση των μαχητικών F-16. «Εάν κάποιος είναι πρόθυμος να ασχοληθεί με αυτά τα ζητήματα, τότε υπάρχει μια πιθανότητα, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχω δει κάποια προθυμία από τον πρόεδρο Ερντογάν να κάνει αυτά τα βήματα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο γερουσιαστής.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης