To Ειδικό Δικαστήριο για τον Λίβανο, που εδρεύει στην Ολλανδία μετά από αίτημα της Βηρυτού, ξεκινά την δίκη για την δολοφονία του πρωθυπουργού, Ραφίκ Χαρίρι, 9 χρόνια μετά. Οι τέσσερις κατηγορούμενοι, μέλη της Χεζμπολάχ, δικάζονται ερήμην καθώς η οργάνωση αρνείται να τους εκδώσει.

Δίκη διεθνούς δικαστηρίου χωρίς τους κατηγορουμένους είναι πρωτοφανής στα χρονικά. Ο πρόεδρος του Λιβάνου, Μισέλ Σουλεϊμάν, χαρακτηρίζει το δικαστήριο στο ολλανδικό Λάιτσεννταμ «ένα βήμα προς την απόδοση ευθυνών και μάθημα για όσους συνωμοτούν για νέα εγκλήματα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Χαρίρι είχε δολοφονηθεί το 2005 με εκρηκτικό μηχανισμό -στην επίθεση είχαν χάσει επίσης τη ζωή τους άλλα 21 άτομα. Η δολοφονία του είχε πυροδοτήσει τεράστια κύματα κινητοποιήσεων, που προς στιγμήν είχαν φανεί ακόμη και να απειλούν το καθεστώς των εξαιρετικά ευαίσθητων ισορροπιών στη χώρα.

Εννέα χρόνια μετά, οι βομβιστικές επιθέσεις στη Βηρυτό κάθε άλλο παρά έχουν εξαλειφθεί. Πριν από λίγες εβδομάδες, βομβιστική επίθεση στην πρωτεύουσα είχε στόχο πρώην στενό σύμβουλο του Χαρίρι.

Στις παλιές διαχωριστικές γραμμές έχει «ενσωματωθεί» η συριακή σύγκρουση, με τα αντίθετα στρατόπεδα στο εσωτερικό του Λιβάνου να κινούνται παράλληλα με την στήριξη ή την αντίθεση στον πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης