Πτήσεις που μεταφέρουν ασθενείς, οι οποίοι χρειάζονται επείγουσα ιατρική φροντίδα, άρχισαν σήμερα, Δευτέρα, από την πρωτεύουσα της Υεμένης Σαναά, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO – ΠΟΥ ), ένα από τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που επιδιώκετο επί μακρόν στο πλαίσιο των διπλωματικών προσπαθειών για τον τερματισμό του πολέμου, ο οποίος μαίνεται την τελευταία 5ετία.

Δεκαέξι επιβάτες αναχώρησαν με την πρώτη πτήση για το Αμάν της Ιορδανίας, έπειτα από διαπραγματεύσεις που χρειάστηκαν 18 μήνες προκειμένου να διευθετηθεί, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ στη Σαναά Αλτάφ Μουσάνι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η πλειονότητα των ασθενών είναι γυναίκες και παιδιά που υποφέρουν από σοβαρές παθήσεις, όπως επιθετικές μορφές καρκίνου και εγκεφαλικοί όγκοι, ή χρειάζονται μεταμόσχευση οργάνων και εγχειρήσεις αποκατάστασης», ανέφερε ο ΠΟΥ στο Twitter.

Υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών και του ΠΟΥ, οι πτήσεις από τη Σανάα έχουν προορισμό το Αμάν και το Κάιρο στην Αίγυπτο.

«Ελπίζουμε πως αυτές οι πτήσεις θα επιτρέψουν το άνοιγμα τακτικών ιατρικών πτήσεων “γέφυρα” για τους ασθενείς», ανέφερε ο οργανισμός αρωγής Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων (NRC). «Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να τιμωρούνται πολύ άρρωστοι άμαχοι, εμποδίζοντάς τους το να έχουν πρόσβαση σε ιατρική θεραπεία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Υεμένη έχει βυθιστεί στη σύγκρουση αφότου οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν Χούτι εκδίωξαν την κυβέρνηση του προέδρου Αμπντ Ραμπού Μανσούρ Χάντι από τη Σαννά στα τέλη του 2014. Ένας υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας συνασπισμός παρενέβη το 2015 στην προσπάθεια να αποκαταστήσει στην εξουσία τον Χάντι.

Αν και οι Χούτι ελέγχουν το αεροδρόμιο της Σαναά, η πρόσβαση σε αυτό είναι περιορισμένη λόγω του ελέγχου του εναέριου χώρου από τον συνασπισμό. Το αεροδρόμιο έχει κλείσει για τις πολιτικές πτήσεις από το 2015 και προς το παρόν μόνο αεροπλάνα του ΟΗΕ μπορούν να προσγειώνονται, πράγμα που σημαίνει ότι χιλιάδες άνθρωποι που πρέπει να ταξιδέψουν στο εξωτερικό για να λάβουν ιατρική φροντίδα δεν έχουν μπορέσει να φύγουν.

Η επαναλειτουργία του αεροδρομίου είναι ένας από τους κυριότερους σκοπούς των υπό την αιγίδα του ΟΗΕ ειρηνευτικών συνομιλιών και ένα κομβικό αίτημα των Χούτι.

Οι ιατρικές πτήσεις ήταν αποτέλεσμα πολύμηνων διαπραγματεύσεων και το σχέδιο έχει λάβει «αξιοσημείωτη» διπλωματική υποστήριξη, δήλωσε ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στην Υεμένη Μάρτιν Γκρίφιθς απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Ασφαλείας τον περασμένο μήνα.

Τα Ηνωμένα Έθνη εργάζονται για να επαναληφθούν οι πολιτικές διαπραγματεύσεις για να τερματισθεί ο πόλεμος. Το Ριάντ διεξάγει παράλληλα ανεπίσημες συνομιλίες με τους Χούτι από τα τέλη Σεπτεμβρίου για μία αποκλιμάκωση.

Ο Γκρίφιθς είχε συνομιλίες της τελευταίας στιγμής με τις αρχές των Χούτι χθες, Κυριακή, για τα σχέδια αυτά, δήλωσε διπλωματική πηγή, η οποία πρόσθεσε πως περίπου 60 ασθενείς και συγγενείς τους αναμένεται να επιβιβαστούν σε πτήσεις αυτή την εβδομάδα.

Ο Μοχάμεντ Άλι αλ-Χούτι, επικεφαλής της Ανώτατης Επαναστατικής Επιτροπής των Χούτι, δήλωσε πως 32.000 άνθρωποι έχουν εγγραφεί σε καταλόγους για ιατρική απομάκρυνση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης