Ξεκίνησε σήμερα η δίκη της 20χρονης φοιτήτριας από το Μπαχρέιν, η οποία είχε συλληφθεί επειδή διάβαζε ποιήματα εναντίον τόσο του βασιλιά, όσο και του πρωθυπουργού της χώρας.

Η Άγιατ αλ Γκορμέζι είχε συλληφθεί το Μάρτιο στη διάρκεια των επιχειρήσεων καταστολής του κινήματος αμφισβήτησης κατά της σουνιτικής κυβέρνησης και κατηγορείται ότι «προσέβαλε τον βασιλιά και πήρε μέρος σε απαγορευμένες συγκεντρώσεις».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δίκη της νεαρής σιίτισας ξεκίνησε σε στρατοδικείο, όμως αναβλήθηκε για τις 6 Ιουνίου, σύμφωνα με το Ναμπίλ Ραζάμπ, διευθυντή του κέντρου ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Μπαχρέιν.

Η αλ Γκορμέζι συγκεκριμένα, είχε διαβάσει δύο από τα ποιήματά της στα οποία καταφερόταν εναντίον του βασιλιά Χάμαντ μπιν Ίσα αλ Χαλίφα και του πρωθυπουργού Χαλίφα μπιν Σαλμάν αλ Χαλίφα, στους διαδηλωτές που είχαν κατασκηνώσει για εβδομάδες στην πλατεία του Μαργαριταριού. Η ίδια κατήγγειλε στην οικογένειά της μετά τη σύλληψή της ότι βασανίστηκε, όπως επεσήμανε ο κ. Ραζάμπ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, τουλάχιστον 500 διαδηλωτές υπολογίζεται ότι έχουν συλληφθεί, εκ των οποίων οι τέσσερις πέθαναν κατά τη διάρκεια της κράτησής τους. Επίσης τουλάχιστον 2.000 άνθρωποι, σιίτες στην πλειοψηφία τους, έχουν απολυθεί η τιμωρηθεί, προφανώς λόγω της συμμετοχής τους στις απαγορευμένες από το βασιλιά διαδηλώσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης