Ξεκίνησε η εξέταση της προσφυγής της Κομισιόν εναντίον της AstraZeneca

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 28 Απριλίου 2021, 10:41
Ξεκίνησε η εξέταση της προσφυγής της Κομισιόν εναντίον της AstraZeneca

Ξεκίνησε σήμερα ενώπιον του πρωτοδικείου των Βρυξελλών η εξέταση της προσφυγής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εναντίον της αγγλοσουηδικής φαρμακοβιομηχανίας AstraZeneca για τις καθυστερήσεις στην παράδοση των εμβολίων της κατά του Covid-19 στην ΕΕ.

Η Κομισιόν προσέφυγε εναντίον της AstraZeneca κατηγορώντας την ότι δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της, όπως αυτές προβλέπονταν στο συμβόλαιο που είχε υπογράψει με τις Βρυξέλλες, για την παράδοση των δόσεων του εμβολίου της κατά του Covid-19 στην ΕΕ και ότι δεν διέθετε ένα «αξιόπιστο» σχέδιο για να διασφαλίσει έγκαιρες παραδόσεις.

Με την πανδημία να εξακολουθεί να μαίνεται σε όλη την ήπειρο, το εμβόλιο της AstraZeneca θεωρήθηκε κεντρικό τμήμα της εκστρατείας ανοσοποίησης της Ευρώπης και ένας τρόπος να σταλούν δόσεις εμβολίων κατά του κορωνοϊού σε φτωχότερες χώρες, καθώς οι απαιτήσεις αποθήκευσης του συγκεκριμένου εμβολίου είναι ευκολότερες σε σχέση με άλλα εμβόλια.

Όμως οι περικοπές και οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις της AstraZeneca βάρυναν στην εκστρατεία της ΕΕ, η οποία ακολουθεί τη Βρετανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ όσον αφορά τους εμβολιασμούς.

Δικηγόρος της Κομισιόν δήλωσε στο δικαστήριο πως η ΕΕ ζητεί άμεσες παραδόσεις από όλα τα εργοστάσια που καταγράφονται στο συμβόλαιό της, περιλαμβανομένων και εκείνων που βρίσκονται στη Βρετανία, η οποία δεν είναι πλέον μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δικηγόρος που εκπροσωπεί την AstraZeneca είπε κατά τη διάρκεια της ακρόασης, που είναι δημόσια και πραγματοποιείται βάσει μιας έκτακτης διαδικασίας, πως το συμβόλαιο της εταιρείας δεν περιελάμβανε την υποχρέωση παράδοσης εμβολίων από όλα τα εργοστάσια παραγωγής.

Η εταιρεία έχει εργοστάσια στις χώρες μέλη της ΕΕ Βέλγιο και Ολλανδία, όπως επίσης και στη Βρετανία, η οποία βοήθησε να αναπτυχθεί το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού το οποίο χορηγείται σε δύο δόσεις.

«Η AstraZeneca λυπάται πολύ για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ξεκινήσει αυτή τη νομική ενέργεια» σε σχέση με τη συμφωνία προμηθειών εμβολίων κατά του covid-19. «Ελπίζουμε να επιλύσουμε αυτή τη διαμάχη το ταχύτερο δυνατό», δήλωσε ο δικηγόρος της εταιρείας Χακίμ Μπουλαρμπάχ.

Η πρώτη συνεδρίαση του δικαστηρίου κράτησε λίγο παραπάνω από μία ώρα και τα μέρη συμφώνησαν να διεξαχθούν δύο ακροάσεις στις 26 Μαΐου. Το δικαστήριο σκοπεύει να εκδώσει απόφαση τον Ιούνιο.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 28 Απριλίου 2021, 12:52