Ξεκίνησε σήμερα στο Αφγανιστάν η διαδικασία μεταβίβασης του ελέγχου για την ασφάλεια της χώρας από την Διεθνή Δύναμη Αρωγής για την Ασφάλεια του Αφγανιστάν (ISAF), που τελεί υπό την διοίκηση του NATO, στις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας με μία τελετή που έγινε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Υπουργοί μετέβησαν στην επαρχία Μπαμιγιάν, μία από τις πιο «ειρηνικές» περιοχές του Αφγανιστάν, για να παραστούν σε μία τελετή που δεν είχε ανακοινωθεί, δεν μεταδώθηκε ζωντανά από την τηλεόραση και στην οποία είχαν προσκληθεί λίγοι δημοσιογράφοι.

Το ΝΑΤΟ θα παραδώσει την ευθύνη για την ασφάλεια του Αφγανιστάν στην αστυνομία και τον στρατό της χώρας σε μία σταδιακή διαδικασία η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2014, άνοιγοντας με αυτό τον τρόπο τον δρόμο για την απομάκρυνση των ξένων στρατευμάτων. Πηγές από τις δυνάμεις ασφαλείας δήλωσαν ότι υπήρχαν φόβοι για επιθέσεις από τους Ταλιμπάν σε κάποιες από τις 7 περιοχές που είχαν επιλεγεί για την πρώτη φάση της μεταβίβασης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο του κυβερνήτη της επαρχίας Μπαμιγιάν η τελετή για την ανάληψη της ευθύνης για την ασφάλεια από την αφγανική αστυνομία ξεκίνησε νωρίς το πρωί και θα ολοκληρωθεί το απόγευμα. «Η διαδικάσία μεταβίβασης ξεκίνησε σήμερα επισήμως στην Μπαμιγιάν. Αυτή είναι μία εθνική διαδικασία την οποία αναμέναμε», όπως δήλωσε ο Αμπντουλραχμάν Αχμάντι, εκπρόσωπος του κυβερνήτη της Μπαμιγιάν.

«Η Μπαμιγιάν δεν έχει δεχθεί απειλές για την ασφάλειά της, οπότε η διαδικασία θα προχωρήσει ομαλά», πρόσθεσε. Πάντως, ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, δεν ήταν παρών στην τελετή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης