Ξεκίνησε στη Σύνοδο Κορυφής η συζήτηση για την πολιτική μετανάστευσης της ΕΕ. Η συζήτηση θα επικεντρωθεί στην εξωτερική διάσταση του μεταναστευτικού, που είναι και η μόνη στην οποία υπάρχει μέχρι σήμερα συναίνεση μεταξύ των «27», σε αντίθεση με το ζήτημα της αλληλεγγύης, όπως σχολίαζε ευρωπαίος αξιωματούχος. Στόχος είναι η ενίσχυση της συνεργασίας της ΕΕ με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης μεταναστών. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να δώσει εντολή στον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ και στην Επιτροπή να παρουσιάσουν, ως τα τέλη Οκτωβρίου, συγκεκριμένες προτάσεις και ένα σχέδιο δράσης που θα φέρει γρήγορα αποτελέσματα.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει στους ευρωπαίους ηγέτες, την πρότασή της για μια νέα κοινοτική χρηματοδότηση, ύψους 5,7 δισ. ευρώ, για τη στήριξη των Σύρων προσφύγων που φιλοξενούνται στην Τουρκία, το Λίβανο και την Ιορδανία, ως το 2024. Από αυτά, η Τουρκία – σημαντικός εταίρος της ΕΕ για το μεταναστευτικό που φιλοξενεί περίπου 4 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες – έχει να λαμβάνει 3,5 δισ. ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ΕΕ έχει ήδη εγκρίνει κοινοτικά κονδύλια ύψους 6 δισ. ευρώ για τους πρόσφυγες στην Τουρκία, στο πλαίσιο της συμφωνίας του 2016, εκ των οποίων έχουν εκταμιευθεί περίπου 4,1 δισ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 1,9 δισ. ευρώ αναμένεται να αποδεσμευθούν τα επόμενα έτη.

Στα συμπεράσματά τους για την Τουρκία, οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να τονίζουν ότι θέλουν μια συνεργατική και αμοιβαία επωφελή σχέση, αλλά με σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης