«Ξέμεινε» στο Μάλι ο ΥΠΕΞ της Γερμανίας από βλάβη αεροσκάφους

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 1 Μαρτίου 2019, 06:20
«Ξέμεινε» στο Μάλι ο ΥΠΕΞ της Γερμανίας από βλάβη αεροσκάφους

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας αναγκάστηκε να μείνει στο Μάλι, αφού το κυβερνητικό αεροσκάφος με το οποίο θα επέστρεφε στο Βερολίνο αντιμετώπισε τεχνικό πρόβλημα, συμβάν που προστέθηκε σε μια σειρά παρόμοιων το τελευταίο διάστημα.

Το γερμανικό κυβερνητικό αεροσκάφος A319 της Airbus δεν ήταν σε θέση να μεταφέρει τον Γερμανό ΥΠΕΞ πίσω στο Βερολίνο από το Μπαμακό μετά το πέρας της επίσημης επίσκεψής του, όπως ήταν προγραμματισμένο. Μέχρι στιγμής δεν έχουν δοθεί επίσημα εξηγήσεις για το τι συνέβη.

Τα προβλήματα στα κρατικά αεροσκάφη έχουν γίνει κάτι σαν συνήθεια για τα στελέχη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γερμανίας. Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αναγκάστηκε να επιβιβαστεί σε εμπορική πτήση για την Αργεντινή προκειμένου να συμμετάσχει στη σύνοδο της Ομάδας των Είκοσι (G20) τον Νοέμβριο, αφού το κυβερνητικό αεροσκάφος στο οποίο είχε επιβιβαστεί χρειάστηκε να προβεί σε κατεπείγουσα προσγείωση λίγη ώρα μετά την αναχώρησή του.

Τρωκτικά ροκάνισαν καλώδια σε άλλο αεροσκάφος και ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς χρειάστηκε να μείνει παραπάνω απ' όσο υπολόγιζε στην Ινδονησία τον Οκτώβριο.

Ενώ τον περασμένο μήνα, τεχνικά προβλήματα σε αεροσκάφη προκάλεσαν εμπόδια στα ταξίδια στην Αφρική του υπουργού Ανάπτυξης Γκερντ Μίλερ και του προέδρου Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ.

Ο Μάας αποφάσισε να περάσει τη νύχτα στο Μπαμακό και να επιστρέψει στη Γερμανία σήμερα, με άλλο αεροσκάφος.

Η γερμανική κυβέρνηση σκοπεύει να ανανεώσει τον πεπαλαιωμένο στόλο των αεροσκαφών της -- τόσο το Konrad Adenauer όσο και το Theodor Heuss είχαν τεθεί σε υπηρεσία πριν από σχεδόν δύο δεκαετίες -- με τρία νέα μεταγωγικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επιβεβαίωσε την απόφαση στις αρχές του μήνα, περιοριζόμενη να πει πως η αναβάθμιση είναι «απαραίτητη, νομίζω οι πάντες το κατανοούν».

Ο Μάας βρισκόταν στον τελευταίο σταθμό της τετραήμερης περιοδείας του σε κράτη της δυτικής Αφρικής. Το Μπαμακό ήταν ο τελικός του προορισμός, μετά την επίσκεψη που έκανε σε Γερμανούς στρατιωτικούς οι οποίοι είναι ανεπτυγμένοι στο κοντινό κέντρο εκπαίδευσης που έχει ιδρύσει η Ε.Ε. στο Κουλικορό.

Ο Μάας αντιμετώπισε πάντως ψύχραιμα το απρόοπτο. «Διήνυσα περισσότερα από 300.000 χιλιόμετρα χωρίς να αντιμετωπίσουμε καμιά δυσλειτουργία» σημείωσε και πρόσθεσε πως όλα τα αεροσκάφη αντιμετωπίζουν τεχνικά προβλήματα κάποια στιγμή.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 1 Μαρτίου 2019, 06:22