Η Άγκυρα ισχυρίστηκε πώς κατά το πρώτο εικοσιτετράωρο της εισβολής σκοτώθηκαν 109 μαχητές της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG, όπως μεταδίδει η τουρκική ιστοσελίδα AHVAL.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανάφερε από την πλευρά του πώς οι νεκροί ξεπέρασαν τους 27 εκ των οποίων 6 Τούρκοι. Σε αυτούς τους αριθμούς θα πρέπει να προστεθούν και δύο νεκροί στις συνοριακές τουρκικές πόλεις Ακτσάκαλε και Σειλάνπινάρ όπου εξερράγησαν δύο ρουκέτες που εκτόξευσε η κουρδική πολιτοφυλακή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πάντως όλες οι πλευρές συμφωνούν πώς κατά την πρώτη ημέρα των εχθροπραξιών ήδη έχουν εκτοπιστεί τουλάχιστον 60.000 άμαχοι που σπεύδουν να βρουν ασφαλές καταφύγιο. Προς το παρόν αυτοί οι πρόσφυγες δεν εισέρχονται στην Τουρκία όπως προκύπτει από δημοσιογραφικές πηγές.

Οι άμαχοι επιχειρούν να διαφύγουν από τις συνοριακές κωμοπόλεις όπου μαίνονται οι μάχες Ras Al-Aïn και Derbassiyé.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι  τουρκικές δυνάμεις εισβολής ακολουθούμενες από 14.000 Τουρκομάνους του αποκαλούμενου, «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» που στην ουσία είναι μισθοφόροι εκπαιδευμένοι από την Άγκυρα επιχειρούν να προελάσουν σε ένα μήκος 100 με 120 χιλιόμετρα και σε βάθος 30 χιλιομέτρων εντός των κουρδικών εδαφών.

Έχουν πληγεί έως τώρα πάνω από 180 στόχοι της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG από το τουρκικό πυροβολικό και από τα 25 τουρκικά F16 που επιχειρούν διαρκώς. Σημειώνεται πώς η μορφολογία του εδάφους είναι επίπεδη και διευκολύνει τις γρήγορες μετακινήσεις των μηχανοκίνητων μονάδων του τουρκικού στρατού.

Τα Τζαμιά όλης της χώρας αλλά κυρίως στις νότιες και νοτιοανατολικές επαρχίες της Τουρκίας μεταδίδουν διαρκώς ισλαμικά εμβατήρια από την περίοδο της διαπάλης των οπαδών του Μωάμεθ κατά των απίστων στην Μέκκα και τη Μεδίνα.

Νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης η κυβέρνηση του Ισραήλ δια στόματος του πρωθυπουργού Νετανιάχου ,καταδίκασε την τουρκική εισβολή. Το Ισραήλ διατηρεί εδώ και δεκαετίες πολύ καλές και αναβαθμισμένες σχέσεις με τον κουρδικό παράγοντας στην Εγγύς Ανατολή.

Ο Μακρόν καλεί την Τουρκία να τερματίσει το συντομότερο δυνατόν την επίθεση στη Συρία

Nα τερματίσει το συντομότερο δυνατόν την επίθεσή της στη Συρία κάλεσε την Τουρκία, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Όπως ανέφερε η επίθεση αυτή, «ενέχει τον κίνδυνο να βοηθήσει το Ισλαμικό Κράτος να ανοικοδομήσει το χαλιφάτο του».

«Καταδικάζω με τον πιο έντονο τρόπο τη μονομερή στρατιωτική επίθεση στη Συρία και καλώ την Τουρκία να την τερματίσει το συντομότερο δυνατόν.Αυτός ο κίνδυνος που υπάρχει για να βοηθήσει το ΙΚ να ανοικοδομήσει το χαλιφάτο του, είναι η ευθύνη που αναλαμβάνει η Τουρκία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Νέα αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ

Το απόγευμα της Πέμπτης το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την τουρκική επιχείρηση στη βοριεοανατολική Συρία, με την οποία καταδίκασε τις ενέργειες της κυβέρνησης Ερντογάν.

«Η Ελλάδα συντάσσεται πλήρως με τη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταδικάζει τη νέα μονομερή στρατιωτική ενέργεια της Τουρκίας σε έδαφος κυρίαρχου κράτους και την καλεί να θέσει άμεσα τέλος στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη ΒΑ Συρία.

Επιχειρήσεις που αποτελούν παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, υπονομεύουν τη σταθερότητα της περιοχής και θέτουν σε κίνδυνο τις προσπάθειες υπό τα Ηνωμένα Έθνη για επίλυση της συριακής κρίσης.

Αναγκαστικές μετακινήσεις πληθυσμών στο συριακό έδαφος και διά της βίας αλλοίωση των δημογραφικών δεδομένων, αποτελούν ευθεία παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και ανακαλούν θλιβερότατες μνήμες.

Επιπλέον, η Τουρκία καθίσταται υπεύθυνη ενώπιον της διεθνούς κοινότητας για τις δυνητικές ανθρωπιστικές συνέπειες της επιχείρησής της στη Συρία.  

Υπογραμμίζουμε ότι μια βιώσιμη λύση στη συριακή διαμάχη δεν είναι δυνατό να επιτευχθεί με στρατιωτικά μέσα».

Διαβάστε επίσης:

Σφοδρές μάχες Τούρκων – Κούρδων στη Συρία

Ερντογάν σε ρόλο νταή

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης