Συνελήφθη αργά το βράδυ της Τετάρτης, στην Κωνσταντινούπολη, ο απόστρατος πρώην αρχηγός του τουρκικού ΓΕΕΘΑ, στρατηγός İsmail Hakkı Karadayı, ο οποίος, σύμφωνα με την ανάκριση, θεωρείται ο «εγκέφαλος» του μεταμοντέρνου πραξικοπήματος της 28ης Φεβρουαρίου του 1997.

Όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα «Hürriyet daily», ο δικηγόρος του Karadayı, Ερόλ Αράς, ανέφερε ότι ο στρατηγός συνελήφθη στο προάστιο Φενερμπαχτσέ, όπου δειπνούσε σε στρατιωτικό εστιατόριο, αλλά δεν γνώριζε άλλες λεπτομέρειες. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, θα οδηγηθεί στην Άγκυρα, για να καταθέσει ενώπιον του εισαγγελέα Mustafa Bilgili, που έχει αναλάβει τις ανακρίσεις για την υπόθεση του εν λόγω πραξικοπήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις 28 Φεβρουαρίου του 1997, οι Τούρκοι στρατιωτικοί υποχρέωσαν την τότε κυβέρνηση συνασπισμού με πρωθυπουργό τον υπερσυντηρητικό και αρχηγό του εκτός νόμου πλέον κόμματος της Ευημερίας να παραιτηθεί, με την πρόφαση ότι δημιουργούσε «αυξημένο θρησκευτικό φονταμενταλισμό στη χώρα».

Ο Karadayı ανάμεσα στην Τανσού Τσιλέρ και τον τότε ακόμα πρωθυπουργό (αποθανόντα πλέον) Νετσμετίν Ερμπακάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πραξικόπημα εκείνο είχε επιβάλει μια σειρά από αυστηρούς θρησκευτικούς περιορισμούς στη θρησκευτική ζωή, όπως η απαγόρευση στις γυναίκες να φορούν την παραδοσιακή μαντίλα στο κεφάλι. Ακόμα είχαν συλληφθεί άτομα που φέρονταν να έχουν σχέσεις με θρησκευτικές οργανώσεις και αξιωματικοί που ήταν προσηλωμένοι στις θρησκευτικές τους υποχρεώσεις.

Επίσης, είχαν υποχρεωθεί να κλείσουν πολλές εφημερίδες με απόφαση του «Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας» (MGK), που είχε επιβάλει αυστηρούς όρους για τη συνέχιση έκδοσης των άλλων εφημερίδων. Ο εισαγγελέας που έχει αρχίσει εδώ και δύο χρόνια την ανάκριση, για να επισημάνει τους παράγοντες εκείνου του πραξικοπήματος, έχει διατάξει ήδη τη σύλληψη 60 ατόμων με τις κατηγορίες της συμμετοχής τους σε συνωμοσία για την ανατροπή της κυβέρνησης.

Ερασιτεχνική φωτογραφία από τη στιγμή της προσαγωγής του στρατηγού, την οποία μετέδωσαν τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Ο απόστρατος στρατηγός Τσεβίκ Μπιρ, ο δεύτερος τη τάξει αξιωματικός μετά τον Karadayı εκείνη την εποχή, κρατούμενος επίσης για την υπόθεση, έχει εκφράσει αμφισβητήσεις για το αν ο τότε ανώτερός του γνώριζε για το σχεδιαζόμενο πραξικόπημα. Ο Μπιρ αμφισβητεί ότι ο Karadayı είχε εκδώσει τις εντολές για το πραξικόπημα, παρά την αυστηρά ιεραρχική δομή του τουρκικού στρατού.

Ο Μπιρ υποστηρίζει πως ο Karadayı έδωσε τις διαταγές που ακολούθησαν το πραξικόπημα από το Γενικό Επιτελείο, καθώς και τις μαγνητοφωνημένες ομιλίες που είχαν κατόπιν μεταδοθεί, αλλά την αρχική εντολή είχε δώσει το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας (MGK).

Η αμφισβήτηση έχει να κάνει με το αν ο Karadayı είχε δώσει την εντολή στο MGK. Ο Μπιρ προσθέτει ότι όσοι αξιωματικοί έχουν συλληφθεί, «απλώς υπάκουσαν στις εντολές του MGK. Σύμφωνα με την κατάθεση του Μπιρ, «ο Karadayı θα πρέπει να εξεταστεί για τις λεπτομέρειες του πραξικοπήματος». Ο ίδιος ο Karadayı, στην επιτροπή της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, είχε καταθέσει ότι δεν γνώριζε τα σχέδια του MGK.

Ακόμη ένας πρώην ανώτατος αξιωματικός του ΓΕΕΘΑ της Τουρκίας, ο στρατηγός İlker Başbuğ, είναι κρατούμενος για μια άλλη υπόθεση συνωμοσίας, τη γνωστή ως Ergenekon, που αναφέρεται σε «υπερ-εθνικιστική συμμορία η οποία σχεδίαζε την ανατροπή της τουρκικής κυβέρνησης με άλλο στρατιωτικό πραξικόπημα».

Διαβάστε επίσης: Τουρκία: Σύλληψη πρώην αρχηγού ΓΕΕΘΑ για το πραξικόπημα του 1997

Πηγή: Hürriyet – Today’s Zaman

Επιμέλεια: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης