Προσπάθειες να πειστούν οι νέες κοπέλες να μην μένουν έγκυες ενώ είναι ακόμα έφηβες, καταβάλλει η κυβέρνηση του Λάος. Όπως δήλωσε η αναπληρώτρια διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου για την Υγεία της Μητέρας και του Παιδιού του Λάος, γιατρός Κομπκέο Σουπαντόνγκ, παρά το γεγονός ότι όλο και περισσότερες γυναίκες παντρεύονται και κάνουν παιδιά αφού έχουν ενηλικιωθεί, το πρόβλημα παραμένει, κυρίως σε ορεινές περιοχές όπου τηρούνται ακόμη παλιές συνήθειες.

«Η εγκυμοσύνη σε πολύ νεαρή ηλικία ενέχει κινδύνους τόσο για τη μητέρα, όσο και για το έμβρυο, καθώς οι νέες κοπέλες δεν γνωρίζουν πως να φροντίσουν τον εαυτό τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης», εξηγεί η Σουπαντόνγκ. Επιπλέον, στις περιοχές αυτές τα κορίτσια μπορεί να μην διαθέτουν τα απαραίτητα χρήματα για να αγοράσουν θρεπτικές τροφές κατά τη διάρκεια της κύησης, με κίνδυνο το έμβρυο να μην αναπτύσσεται σωστά και να γεννηθεί πρόωρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, τα περισσότερα κορίτσια που παντρεύονται και τεκνοποιούν σε εφηβική ηλικία, αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το σχολείο. Άλλο μειονέκτημα της εγκυμοσύνης στην εφηβεία, όπως εξηγεί η γιατρός, είναι ότι οι νεαρές μητέρες, οι οποίες είναι ακόμα παιδιά οι ίδιες, προτιμούν να περνούν τον χρόνο τους με τις φίλες τους, αντί να φροντίζουν το μωρό τους.

Η Κ. Σουπαντόνγκ υποστηρίζει ότι είναι καλύτερο για τα κορίτσια να περιμένουν τουλάχιστον έως τα 18 τους χρόνια για να αποκτήσουν μωρό, ώστε το σώμα τους να είναι αρκετά ανεπτυγμένο. Σύμφωνα με τα μέτρα που λαμβάνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες της χώρας, εφεξής όλες οι έγκυες θα πρέπει να κάνουν τουλάχιστον τέσσερις εξετάσεις πριν από τον τοκετό σε επαρχιακά ή νομαρχιακά νοσοκομεία, φαρμακεία και κέντρα παροχής ιατρικών υπηρεσιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης