Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Άρμιν Λάσετ, χαρακτήρισε πολύ ικανοποιητικό το αποτέλεσμα της επιστολικής ψήφου για την επιβεβαίωση της εκλογής του ως προέδρου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU).

«Είμαι πολύ ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα. Υπάρχει ένας ούριος άνεμος στο κόμμα μας στον δρόμο για την συμμετοχή όλων. Τους τελευταίους μήνες υπήρξε μια ζωντανή αντιπαράθεση και τώρα υπάρχει μια σαφής απόφαση ώστε έτσι να εργαστούμε από κοινού και να συσπειρώσουμε το κόμμα μαζί», είπε σε συνέντευξή του η οποία θα δημοσιευτεί στο σαββατιάτικο φύλλο της εφημερίδας «Frankfurter Allgemeine Zeitung» (FAZ).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Λάσετ εξελέγη πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) στις 16 Δεκεμβρίου μετά από μια ψηφιακή διάσκεψη, αλλά η επιστολική ψήφος ήταν απαραίτητη για να αποκτήσει νομική ισχύ το αποτέλεσμα. Ο Λάσετ επικράτησε κατά την επαναληπτική ψηφοφορία έχοντας αντίπαλο τον Φρίντριχ Μερτς.

«Κέρδισα την σαφή πλειοψηφία των κομματικών αντιπροσώπων, αλλά ο Μερτς έχει μεγάλο αριθμό υποστηρικτών στο κόμμα, το οποίο αντικατοπτρίζεται στο αποτέλεσμα. Η απόκρυψη αυτού του γεγονότος θα ήταν λάθος», πρόσθεσε στη συνέντευξη στην FAZ.

«Κατά τη γνώμη μου, οι υποστηρικτές του Mερτς θέλουν να δοθεί έμφαση στις μεσαίες και τις οικογενειακές επιχειρήσεις, στη μείωση της γραφειοκρατίας, στη μεγαλύτερη ιδιωτική πρωτοβουλία και σε μια σαφή στάση για την εσωτερική ασφάλεια. Αυτή είναι ακριβώς η πορεία που ακολουθώ στο συνασπισμό με το Φιλελεύθερο Κόμμα της Γερμανίας (FDP) στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία. Το γεγονός ότι ο Φρίντριχ Μερτς απέρριψε την προσφορά να εκλεγεί στο προεδρείο του CDU είναι λυπηρό, αλλά το σέβομαι», τόνισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσον αφορά την πρόταση του Μερτς να ενταχθεί στην κυβέρνηση Μέρκελ ως υπουργός Οικονομίας, ο Λάσετ είπε: «Το κομματικό συνέδριο του περασμένου Σαββατοκύριακου δεν αφορούσε ανασχηματισμό της κυβέρνησης ή κατανομή θέσεων στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Νομίζω ότι ο Μερτς βλέπει εντωμεταξύ διαφορετικά την πρότασή του».

Ο νέος πρόεδρος του CDU τόνισε επίσης ότι δεν εξαρτά τη διεκδίκηση της καγκελαρίας στις ομοσπονδιακές εκλογές από τις δημοσκοπήσεις. Ενόψει των συζητήσεων που θα έχει με τον χριστιανοκοινωνιστή πρωθυπουργό της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ, ο Λάσετ δήλωσε: «Γνωρίζουμε και οι δύο ότι οι δημοσκοπήσεις είναι σημαντικές, αλλά σε καμία περίπτωση η μόνη βάση για τέτοιες αποφάσεις. Αποφασιστικής σημασίας είναι το ποιος έχει τη μεγαλύτερη πιθανότητα να κερδίσει τις εκλογές. Πρόταση (για το ποιος θα διεκδικήσει την καγκελαρία) θα γίνει από μένα και τον Ζέντερ την άνοιξη».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης